Prodej komplexu Metronom jde do finále, cena bude v miliardách korun

Komplex Metronom

Komplex Metronom Zdroj: Profimedia

Slovenský developerský obr HB Reavis jedná s vybraným uchazečem o prodeji pražského kancelářského centra Metronom.

Na realitním trhu se schyluje k další miliardové transakci. Slovenský developer HB Reavis prodává administrativní komplex Metronom v pražských Butovicích. „Projekt Metronom je na prodej, jednáme s vybraným zájemcem,“ uvedl Václav Matoušek, ředitel developmentu skupiny HB Reavis.

Vzhledem k velikosti komplexu to bude transakce v řádu nízkých jednotek miliard korun. Nasvědčují tomu i podobné transakce z minulosti. Konkrétně HB Reavis prodal před rokem administrativní centrum River Garden II a III v Karlíně evropskému fondu Encore+ za 84 milionů eur, tehdy to bylo téměř 2,3 miliardy korun.

Budovy měly pronajímatelnou plochu 26 tisíc metrů čtverečních, zatímco Metronom nabízí 34 tisíc metrů čtverečních – z toho přes 31 tisíc představují kanceláře a přes dva tisíce metrů čtverečních obchody. Komplex zahrnuje parkování pro 533 aut. Butovická budova je nicméně oproti karlínským nemovitostem dál od centra Prahy, její výhodou je však poloha u stanice metra. Největším nájemcem je tam německý softwarový gigant SAP.

O tuzemský realitní trh mají i nadále velký zájem západoevropští investoři, protože nabízí stále výrazně vyšší výnosy než nemovitosti v západní Evropě. Například komerční reality ve Vídni mají výnos mezi dvěma až třemi procenty, zatímco v Praze se pohybuje okolo pěti procent. Skupinu HB Reavis ovládá slovenský miliardář Ivan Chrenko, který patří mezi nejbohatší lidi na česko-slovenské byznysové scéně.