Projekt budějovického „obchoďáku“ Černý Pelikán jde do dražby

Vizualizace českobudějovického obchodního centra Černý pelikán

Vizualizace českobudějovického obchodního centra Černý pelikán Zdroj: Vizualizace MONT TD

Po letech příprav nového obchodního centra Černý Pelikán v Českých Budějovicích je projekt před zásadním milníkem. Jen místo pokládání základního kamene to nyní bude změna majitele. Developer Mont TD se totiž rozhodl projekt prodat v dražbě. Vyvolávací cena bude 150 milionů korun.

„Rozhodli jsme se k uvedenému postupu z důvodu ochlazení ochoty bank financovat takovéto projekty, tedy zejména projekty retailového typu,“ řekl serveru E15.cz ředitel Mont TD Petr Zdobinský.

Projekt podle něj může být pro investory atraktivní, protože o něj mají nájemci zájem. Navíc se může začít hned stavět. Územní rozhodnutí i stavební povolení už totiž záměr má.

V jihočeské metropoli je aktuálně podle poradenské společnosti DTZ přes 58 000 metrů čtverečních maloobchodních ploch. „To je nejméně z desítky největších českých měst,“ komentuje číslo vedoucí výzkumu DTZ Lenka Šindelářová. Na druhou stranu ale podle ní mají Budějovice proti jiným krajským městům malou spádovou oblast. Ta má navíc nízkou hustotu osídlení.

Vizualizace českobudějovického obchodního centra Černý pelikánVizualizace českobudějovického obchodního centra Černý pelikán | Vizualizace MONT TDVizualizace obchodního centra Černý pelikán (zdroj: Mont TD).

„Je třeba také zohlednit současné expanzní strategie nájemců, kteří zůstávají stále velmi opatrní a pečlivě vybírají jen zavedené projekty a top lokality, do kterých jsou ochotni vstoupit. Spíše tak vidíme prostor pro případné rozšíření stávajících center či revitalizaci tradičního Prioru,“ dodala analytička z DTZ.

Plánované centrum Černý Pelikán leží na hlavní budějovické obchodní třídě Lannova, což je podle společnosti Mont TD jedna z výhod projektu. Podle Šindelářové je ale nutné zohlednit fakt, že konkurencí obchodním centrům jsou právě obchody, které se na této ulici nachází.

Vedle rekonstrukce Prioru a Černého Pelikána se ve městě plánovalo ještě nákupní centrum Dlouhá Louka. Nakonec z něj však sešlo. Mezi největší stávající nákupní centra v Budějovicích patří Igy Centrum, Mercury centrum, Čtyři Dvory a Nákupní centrum Géčko.