Projekt Sakura bude lemovat 1,3 kilometrů květníků s 32 000 kusy rostlin

Dům Sakura

Dům Sakura Zdroj: skupina T.E

Dům Sakura v pražských Košířích s jedinečným řešením visutých zahrad  bude mít v průběhu července hotovou fasádu a na konec léta je plánována jeho kolaudace. Projekt Sakura osázený 32 000 kusy rostlin je oceňován v českém i globálním měřítku.

Skupina T.E spolu s architekty ze studia Jestico + Whiles navrhla netradiční koncept bytového domu s maximálním využitím zeleně. Mezi stropní desky vložili samostatné „domy“, které po celém obvodu budou lemovat květníky s rostlinami. Jejich délka tvoří neuvěřitelných 1,3 kilometrů. Samotný systém květníků je ojedinělý a nebyl nikdy v českých podmínkách navržen, natož proveden. Celkem bude v projektu rozmístěno 32 000 nejrůznějších druhů květin, bylin, keřů a stromů, čímž překoná i známé milánské věže Bosco Verticale.

Vhodná skladba veškeré vegetace a řešení zavlažování byly výzvou pro zahradní atelier Flera. Jeho architekti v návrhu pracovali se všemi druhy zeleně, aby skladba byla pestrá a vytvořila odolná společenstva. Použité rostliny jsou méně náročné na zálivku a dobře snáší místní podmínky bez zvláštní péče. Výrazně jsou zastoupeny lokální druhy, i když hlavní dominantou budou asijské třešně sakury, které jsou tváří projektu. Dva roky od kolaudace, jež jsou nutné pro dokonalé uchycení a ustálení vegetace, bude developer T.E na své náklady hradit správu zahradnické firmy. Zeleň, která je přístupná i z fasády, tedy nebude trpět nedostatkem péče, ani když majitelé stráví delší čas třeba v zahraničí. „Při výběru rostlin jsme se zaměřili jak na květiny a okrasné traviny, tak na vzrostlé stromy a keříky se sladkými plody. Chtěli jsme, aby zeleň nebyla jen hezká na pohled, ale aby si ji obyvatelé Sakury mohli naplno užívat,“ říkáMartin Hubinger, majitel skupiny T.E.

Projekt Sakura má vzhledem k obrovskému množství zeleně propracovaný systém efektivního zavlažování a hospodaření s vodou. Kombinuje se zde několik mechanismů: od aplikace hydroakumulační a drenážní vrstvy v květnících přes systém mikrozávlahy až po zavlažování velkých ploch automatickými postřikovači. „Retenční nádrže budou primárním zdrojem závlahy. Pracujeme také s principem tzv. dešťových zahrad, jež zachytávají a akumulují povrchovou vodu ze všech zpevněných ploch v blízkosti budovy,“ vysvětluje Martin Hubinger.

Sakura má celkem 67 bytů o dispozicích 1+kk až 5+kk ve velikostech až do 230 m2. V přízemí se nachází duplexy se zahradami a v nejvyšším patře pak tři penthousy. Všechny balkony budou disponovat zabudovanými záhony a vytvářet tak soukromé zahrady vhodné k relaxaci. V areálu vzniknou i komerční prostory o výměře téměř 400 m2 určené pro kavárnu a obchod s potravinami. Součástí projektu je také technická příprava pro souběžný chod hned 30 dobíjecích stanic pro elektromobily.