Propad rublu kazí realitní byznys Immofinanzu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: immofinanz

Ekonomické turbulence v Rusku začínají dráždit také západoevropské developery, kteří mají na východě významné aktivity. Rakouská developerská skupina Immofinanz, která podniká rovněž v Česku, se obává dopadů slábnoucího rublu na svůj provozní zisk. Rusko se podepsalo na tom, že skupina v posledním účetním pololetí propadla kvůli přecenění investičního majetku do ztráty 30 milionů eur. A stejně tak kvůli Rusku akcie firmy letěly prudce dolů.

Rubl v posledních měsících téměř nepřetržitě oslabuje. V posledních dnech se jeho pád výrazně zrychlil. „Tento vývoj měl rovněž dopad na náš obchod v Rusku a potažmo by mohl mít vliv silnější, než jsme očekávali, na naše provozní výsledky v nadcházejících čtvrtletích, jestliže dojde k rozšíření krátkodobých dočasných snížení plateb nájmu a k možnému dalšímu poklesu směnného kurzu,“ uvedl generální ředitel Immofinanzu Eduard Zehetner.

Další zhoršování situace v Rusku se navíc podle něj může negativně promítnout do snížení hodnoty ruského majetku koncernu. Pád rublu již Rakušany přinutil, aby vyšli vstříc svým ruským nájemcům, kterým slabá měna zvyšuje náklady. Nájmy za obchodní centra a kanceláře se totiž obvykle platí v eurech či dolarech.

„Abychom podpořili tato dlouholetá partnerství, setkali jsme se v posledních měsících s řadou maloobchodníků a nabídli jim dočasné snížení plateb nájemného na základě zvážení jednotlivých případů,“ dodal šéf Immofinanzu. Současně však Zehetner dodal, že ruskému trhu nadále věří.

Těžit z propadu

Prudký pokles cen akcií Immofinanzu způsobený děním v Rusku chce společnost využít ve svůj prospěch.

„Prudký pokles ceny akcií Immofinanzu v důsledku ruské krize a související značné snížení hodnoty čistého jmění poskytují atraktivní příležitost ke zpětnému odkupu našich vlastních akcií,“ doplnil Zehetner. Zároveň ale společnost oznámila, že kvůli nejistotám na ruském trhu zároveň nemůže říci nic konkrétního o možné dividendě.