Proškrtané menu pražských bytů. Levné skoupili predátoři, zbylé nechali majitelé u ledu

Nabídka bytů v Praze povážlivě poklesla, trh se prý dotýká dna

Nabídka bytů v Praze povážlivě poklesla, trh se prý dotýká dna Zdroj: Grafika e15

Bytový trh v Praze o prázdninách vydatně zhubl. Prodejci během července nabízeli v metropoli nejméně bytů za poslední rok. Nešlo přitom primárně o efekt „okurkové sezony“, ale o zatím poslední dějství trendu, který trvá už od sklonku minulého roku. Oproti listopadu loňského roku tak bylo v létě na trhu takřka o pětinu méně bytů. Důvodem je unikátní situace na realitním trhu, kdy se část majitelů rozhodla odložit prodej na lepší časy, stejně jako přítomnost aktivních investorů ochotných a schopných skoupit za přijatelnou cenu to atraktivnější, co na trhu zbývá.

„Prodávající v očekávání opětovného nárůstu cen vyčkávají s prodejem, a kupující již naopak masivně realizují nákupy, protože již predikují totéž a chtějí profitovat z prozatím nejvíce vyklesaných cen,“ uvádí jednatel společnosti Swiss Life Select Reality David Hegner.

Tato kombinace chování obou tržních stran podle něho vede k vyprázdnění pražského nabídkového trhu. Z něho přitom mizejí hlavně byty, které se dají potenciálně nejlépe pronajmout.

„Především malé byty jedna a dva plus jedna prošly od minulého roku výraznou cenovou korekcí a zároveň jsou v hledáčku investorů. Tyto byty se tak dotkly svého pomyslného dna, tedy ceny, za kterou jsou investoři již ochotni kupovat, a na této úrovni dochází k masivnímu luxování trhu,“ uvádí ekonom portálu Videobydleni.cz Jakub Veverka. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!