Prvorepublikový palác Adria má nového majitele. Vydražil ho za 17,5 milionu

O palác se zajímalo šest dražitelů

O palác se zajímalo šest dražitelů Zdroj: CTK

Zájemci si 10. listopadu prohlédli léta nevyužívaný Palác Adria v centru Liberce
V památce sídlila také diskotéka
Deset let byl palác nevyužívaný
Palác se vydražil za 17,5 milionu korun
Nový majitel možná v paláci postaví byty
7
Fotogalerie
Jedna z nejhodnotnějších prvorepublikových libereckých staveb má nového majitele. Palác Adria se prodal v dražbě za 17,5 milionu korun. Vyvolávací cena byla o šest milionů nižší. Znalec budovu se dvěma podzemními a šesti nadzemními podlažími ocenil na 15,2 milionu korun. Dražby se účastnilo šest zájemců, kteří složili jistinu. Cena se zvyšovala šestnáctkrát.

„Byla to velice pěkná dražba, i když dlouhá. Myslím, že s výsledkem budou spokojeni jak navrhovatel, tak i věřitelé. Cena je 2,3 milionu nad odhad,“ řekl licitátor Jaroslav Klokočník. Potěšil ho i počet účastníků dražby. „Obvykle míváme dva až tři zájemce, je to ale opravdu výjimečný objekt v Liberci,“ konstatoval.

Vítěz dražby odmítl dnes říci, jaké má se stavbou postavenou ve stylu art deco plány. Podle zkušených realitních makléřů je ale budova v dolním centru vhodná pro byty nebo kanceláře, pokud se vyřeší problém s parkováním. V jednom z minulých projektů se s vybudováním podzemní garáže počítalo, pro auta v ní mělo být přes 30 míst.

Vítěz má 90 dnů na zaplacení kupní ceny. Jeho největší konkurentkou byla žena, jež nabídla 17,1 milionu korun. Průmyslový objekt chtěla přeměnit na budovu s občanskou vybaveností, konkrétnější být nechtěla. „Teď už je to passé,“ konstatovala. Za klady Adrie považuje její polohu v dolním centru i historii. K účasti v dražbě ji motivovalo také to, že honosný dům je deset let nevyužívaný a hyzdí spodní centrum Liberce.

Opuštěný kvůli sporům

Adria je opuštěná kvůli dluhům předchozího majitele a sporům o vlastnictví. I krátce před dražbou se objevil jeden pokus předběžným rozhodnutím prodej zmařit. „Soud ale návrh odmítl,“ řekl Klokočník. Palác Adria se prodával v rámci konkurzu na firmu KVS spol.

S výjimkou jedné prodejny v přízemí je dům na nároží ulic Rumunské a Boženy Němcové prázdný. Díky předchozí údržbě do něj sice nezatéká, i tak ale potřebuje rekonstrukci odhadem za desítky milionů korun. Střecha potřebuje generální opravu, v jednom patře jsou propadlé stropy a mimo provoz jsou plynové kotle a vzduchotechnika. Opravit se musí fasáda, okna, vnitřní rozvody a podlahy.

Další úpravy záleží na využití objektu. Stále funkční je ale například jeden z prvních osobních výtahů ve městě a v interiéru se dochovaly i některé prvorepublikové prvky, třeba zárubně dveří.

Pojišťovna i bary

Historie budovy sahá do roku 1880, kdy měla jediné podlaží. Současnou podobu získala za první republiky, kdy ji vlastnila italská pojišťovna. Přestavba z let 1927 až 1929 je považována za jedno z vrcholných architektonických děl Maxe Kühna.

V minulosti bylo v suterénu kino Moskva, později Adria. V paláci byly restaurace, diskotéky a bary, prodejny a vyšší patra sloužily jako kanceláře a byty s terasami i jako luxusní klub pro pány. Poslední větší rekonstrukcí budova prošla v letech 1986 až 1991.