PSJ opraví ubytovny pro vědce v CERN

Ubytovna v areálu CERN, kterou opraví PSJ

Ubytovna v areálu CERN, kterou opraví PSJ Zdroj: PSJ

Stavební společnost PSJ do konce června přestaví 72 pokojů pro vědce působící v centru Evropské organizace pro jaderný výzkum, známé pod zkratkou CERN, nedaleko Ženevy. Kvůli zakázce za 1,5 milionu eur (v aktuálním přepočtu 41 milionů korun) se firma PSJ utkala s konkurenty z několika evropských zemí. Vyhrála díky nejnižší cenové nabídce.

„Zakázka pro takto prestižního zákazníka má velký referenční význam a zároveň ohromný potenciál s ohledem na další rekonstrukční práce, které se v rozlehlém areálu CERN v dohledné době chystají,“ uvedl Jaroslav Řičánek, projektový manažer PSJ.

PSJ ve středisku CERN přestavuje část budovy číslo 38, kde je ubytování hotelového typu pro vědecké pracovníky. „Předmětem prací je rekonstrukce společných prostor a 72 malých bytových jednotek v příslušných patrech budovy, které nabízejí ložnici a jádro se sociálním zařízením,“ uvedl mluvčí firmy Miroslav Fuks.

Evropská organizace pro jaderný výzkum sdružuje 21 členských zemí, mezi nimiž je i Česko. Je to nejrozsáhlejší výzkumné centrum fyziky částic na světě. Se zařízeními dostupnými v CERN pracují tisíce vědců. Rozsáhlý areál podle Fukse zahrnuje zhruba 400 budov a objektů.

Společnost se značkou PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se podle mluvčího postupně zařadila mezi největší stavební skupiny ve střední Evropě. Konsolidované výnosy skupiny PSJ za rok 2014 převýší devět miliard Kč. V roce 2013 tyto výnosy meziročně klesly o 21 procent na 5,273 miliardy.

Čtete také: