PSJ postaví město na umělých ostrovech v Kaspickém moři

Město Khazar Islands

Město Khazar Islands Zdroj: Khazar Islands

Město Khazar Islands
Město Khazar Islands
Město Khazar Islands
Město Khazar Islands
Město Khazar Islands
9
Fotogalerie
Česká stavební společnost PSJ se bude podílet na výstavbě města v Ázerbájdžánu na umělých ostrovech u pobřeží Kaspického moře. Má podepsanou smlouvu na výstavbu čtyř bytových domů za až 395 milionů eur (téměř 11 miliard korun). Celková cena projektu s názvem Khazar Islands by se měla pohybovat kolem 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

Nové město, které vyrůstá zhruba 25 kilometrů od hlavního města Baku, se bude rozkládat na 41 umělých ostrovech a pojme až milion obyvatel. „Máme podepsanou smlouvu na celý jeden ostrov, na kterém by měly stát čtyři objekty. Nyní sháníme financování na první z nich, který by měl vyjít zhruba na sto milionů eur,“ řekl deníku Hospodářské noviny šéf exportu PSJ Jaroslav Jirkovský.

PSJ by měla začít stavět první obytný dům už na jaře. Město Khazar Islands se už staví, hotové by mělo být v letech 2020 až 2025. Součástí projektu je okruh pro formuli 1 a nejvyšší budova na světě Azerbaijan Tower o výšce 1050 metrů.

Pro PSJ je zakázka v Ázerbájdžánu možností, jak si vynahradit výpadky v Rusku a na Ukrajině způsobené politickým a bezpečnostním napětím mezi oběma zeměmi. Firma musela na poslední chvíli zastavit třeba kontrakty na obchodní centra v Kyjevě, každý za 100 milionů eur. Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) totiž výrazně omezila pojišťování projektů na Ukrajině.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Její výnosy loni činily 4,36 miliardy korun, zahraniční zakázky se na nich podílely 59 procenty. Mezi nejvýznamnější zahraniční trhy PSJ patří Rusko, Slovensko a asijské země.