Řady českých účastníků na Expo Realu prořídnou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: AlexSchelbert.de

Česká účast na říjnovém evropském realitním veletrhu Expo Real letos výrazně zeštíhlí. Municipality šetří, a oproti minulým letům tak v mnichovském areálu nepostaví své stánky Brno, Jihomoravský kraj ani Středočeši.

„Brno dělalo úspory v rozpočtu. Vzhledem k zájmu dřívějších spoluvystavovatelů bychom se ale příští rok v Mnichově opět rádi objevili,“ uvedla vedoucí kanceláře strategie města Marie Zezulková.

Z tuzemských měst se tak zahraničním investorům a realitním firmám představí jen Praha a Ostrava. Zatímco na Moravě šetří, Praha bude mít po dvou letech znovu zbrusu nový stánek za více než 1,5 milionu korun. Na jeho zhotovení vypsal Útvar rozvoje hlavního města Prahy (URM) v létě výběrové řízení.

„Kritériem byla nejnižší cena, kterou nabídla společnost EXPO, IGC GROUP, a to 1,592 milionu korun bez DPH,“ sdělila Tereza Králová z odboru komunikace magistrátu. Podle zadávací dokumentace bude stánek téměř totožný s modelem, s nímž se Praha prezentovala v uplynulých ročnících.

„Na základě rozhodnutí minulého vedení URM byl stánek navrhován vždy s dvouletou životností a ta uplynula loni,“ vysvětlila Králová. Nová ředitelka URM Jana Vaněčková, která se funkce ujala letos v květnu, označila za jednu z priorit úspory. Stánek je hrazen z rozpočtu URM, který je příspěvkovou organizací magistrátu.

Poplatky pořadateli Messe München International dosahují řádově stovek tisíc korun, nájemné za prostory pro expozici se pohybuje od 475 do 555 eur za metr čtvereční. Municipality proto většinou berou na stánky spoluvystavovatele. Praha tradičně spoléhá na developery Unibail Rodamco, Hochtief Developement a Central Group. Ostrava poskytuje prostor developerským společnostem CTP, Multi Development CR, HB Reavis a RPG i stavebním firmám. „Veletržní prezentace přinášejí konkrétní výsledky až po několika letech. Příkladem je vstup italské firmy Brembo do průmyslové zóny Hrabová,“ tvrdí Václav Palička z ostravského magistrátu. Ostrava letos představí například Vědecko-technologický park. Vedle dvou měst míří na Expo Real ještě zástupci krajů Moravskoslezského, Jihočeského a Plzeňského.

V loňském roce se prezentovalo s vlastním stánkem 1645 vystavovatelů z 35 zemí.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.