Rakouské realitní firmy Immofinanz a CA Immo plánují fúzi za osm miliard

Immofinanz, ilustrační foto

Immofinanz, ilustrační foto Zdroj: Immofinanz

Realitní společnosti Immofinanz Group a CA Immo oznámily nový plán vzájemné fúze. Jejich spojením má vzniknout skupina o tržní hodnotě kolem čtyř miliard eur (108 miliard korun) a s rozsáhlými aktivitami ve střední a východní Evropě, včetně českého trhu.

Obě firmy se pokoušely o spojení už několikrát v minulosti. Loňská bitva, v níž Immofinanz vzdorovala nabídce CA Immo na převzetí, proti sobě postavila oba tehdejší šéfy. CA Immo od té doby svého generálního ředitele vyměnila.

V rámci dohody má Immofinanz koupit od ruské skupiny O1 Group jejích 26 procent akcií CA Immo za 604 milionů eur (16,3 miliardy korun), což je v přepočtu na akcii 35 procent nad páteční závěrečnou tržní cenou. Immofinanz sice nabídku na převzetí celé CA Immo nepodá, koupí podílu ale zabrání, aby skupina O1 dohodu o spojení zablokovala, sdělil mluvčí Immofinanz podle agentury Reuters.

Spojené realitní portfolio obou firem by mělo mít hodnotu šesti miliard eur a v plánu jsou projekty za další dvě miliardy eur. Zatímco CA Immo se zaměřuje na Rakousko a Německo, Immofinanz je vysoce aktivní v postkomunistických zemích. Její akcie se obchodují na burzách ve Vídni a Varšavě a firma vedle Rakousku a Německa působí v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Polsku a v Rusku.

Akcie společnosti ImmofinanzZdroj: euroinvestor.com