Realitní bublina se vyfukuje, ceny padají v Číně i Británii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sasa Blau, E15

Ceny nemovitostí ve Velké Británii a Číně klesají. Často skloňovaná realitní bublina v těchto zemích tak zřejmě dosáhla svého vrcholu.

Londýnský trh nemovitostí zažívá nejhorší propad od finanční krize. Prodávající v britské metropoli tento měsíc snížili své nabídkové ceny oproti červenci o 5,9 procenta. To je největší propad od prosince 2007.

Čínská vládní data zase ukazují, že ceny nových rezidenčních nemovitostí klesají již třetí měsíc v řadě. Mezi červnem a červencem se propadly o dalších 0,9 procenta. Navzdory tomu jsou ale čínské banky pod tlakem, aby developerům půjčovaly. Pokud se však pokles cen nezastaví, rizikovost těchto úvěrů rapidně vzroste, což ohrozí bankovní sektor.

To britskému trhu zadělal na problémy vládní program bezúročných půjček zájemcům, kteří by na hypotéku jinak nedosáhli. S vládní podporou se dají nemovitosti kupovat již s pětiprocentním depozitem. Po krizi opatrné banky často neposkytovaly hypotéky na více než 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti. Průměrné nabídkové ceny v Londýně i po srpnovém propadu nadále dosahují astronomických 553 tisíc liber (19,3 milionu korun). Vyplývá to z údajů realitního serveru Rightmove.

Zájem o nemovitosti přes léto běžně opadá, ale letošní propad je větší, než se očekávalo. Guvernér britské centrální banky Mark Carney totiž opakovaně upozorňuje, že splátky hypoték půjdou s rostoucími sazbami nahoru. „Kupující a prodávající se soustředí na své osobní finance,“ řekl Bloombergu Miles Shipside, ředitel Rightmove. „Tento limit toho, co jsou kupci ochotni zaplatit, drží prodávající zkrátka.“