Realitní fond Meridian chystá nákupy v Česku, peníze získá na varšavské burze

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda Zdroj: ctk

Realitní fond Meridian Properties se sídlem v Nizozemsku plánuje v říjnu uvést své akcie na varšavskou burzu. Jejich prodejem chce získat 170 milionů eur (téměř 4,4 miliardy korun), které investuje do koupi komerčních nemovitostí mimo jiné v Česku.

Fond původně v červnu ohlásil primární emisi za 200 milionů eur, ale plány změnil. Podle agentury Bloomberg totiž kvůli zhoršujícím se podmínkám na trhu zredukoval vytypované realitní portfolio z 12 objektů na devět.

Meridian nyní hodlá koupit šest administrativních budov a tři maloobchodní areály v České republice, Maďarsku, Bulharsku a v Rumunsku, které momentálně patří dceřiným firmám realitního investičního fondu Bluehouse.

Na pořízení těchto nemovitostí dá téměř 88 milionů eur (přes 2,2 miliardy korun). Zbytek částky získané z prodeje akcií půjde na refinancování bankovních půjček a na další zvažované akvizice, zejména v Polsku, vyplynulo z tiskové zprávy fondu.

V České republice má Meridian v hledáčku dva retailové parky – ve Znojmě a v Hradci Králové. V obou je hlavním nájemcem hypermarket Interspar.

Fond hodlá dokončit primární nabídku akcií do poloviny října. Upisovatelem emise bude banka Citigroup, vedoucími manažery budou Alpha Bank, Erste Bank a Raiffeisen.