Realitní obr EQT Exeter koupil od J&T a Concens Investments sklady v Mošnově a Nošovicích

Skladový areál v sousedství Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Skladový areál v sousedství Letiště Leoše Janáčka Ostrava Zdroj: Concens Investments

Pět skladových a výrobních hal v Nošovicích a Mošnově v Moravskoslezském kraji koupila za přibližně 150 milionů eur (skoro čtyři miliardy korun) společnost EQT Exeter, která je celosvětovým lídrem v investicích do nemovitostí. Na koupi se dohodla se společnostmi Concens Investments a J&T. Podle zprostředkovatele transakce, firmy CBRE jde o letošní rekordní transakci na logistickém a industriálním trhu.

Transakce se týkala tří hal v areálu Logistics Park Nošovice na Frýdecko-Místecku s hrubou pronajímatelnou plochou 64 tisíc metrů čtverečních. Jejich výhradním a dlouhodobým nájemcem je firma Hyundai Glovis, která zajišťuje logistické služby pro automobilku Hyundai.

Dvě haly o celkové ploše 77 tisíc metrů čtverečních se nacházejí v areálu Ostrava Airport Multimodal Park v Mošnově na Novojičínsku. „Obě nemovitosti jsou plně pronajaty, přičemž mezi nájemce patří například společnosti Continental Barum, DHL, Hyundai Glovis, M. K. Invest, Rhenus Logistics, Skladon a UFI Filters,“ uvedla CBRE.

Vedoucí oddělení investic v CBRE Katarína Brydone uvedla, že firma letos zaznamenala nebývalý zájem investorů o kvalitní průmyslové a logistické nemovitosti v atraktivních lokalitách se silnými nájemními smlouvami. „Poptávka je motivována velkým zájmem investorů prakticky ve všech regionech, bezprecedentně nízkou mírou neobsazenosti (aktuálně pod 2,5 procenta), rekordním růstem nájemného a velmi dobrými vyhlídkami do budoucna, které jsou poháněny růstem on-line nakupování a měnícími se potřebami v rámci dodavatelského řetězce,“ uvedla Brydone.

Trh logistických a industriálních nemovitostí v tuzemsku podle ní každoročně roste přibližně o deset procent a za posledních deset let se jeho velikost více než zdvojnásobila. V současnosti dosahuje 9,5 milionu metrů čtverečních. I přesto zde poptávka převyšuje nabídku, za necelé tři roky se pronajaly tři miliony metrů čtverečních a výnosy jsou podle Brydone v evropském kontextu atraktivní. „Aktuálně činí 4,25 procenta, což je o 95 procent více než v sousedním Německu,“ uvedla.