Realitní síť Century 21 získal podnikatel Rosák

Century 21

Century 21 Zdroj: E15 Anna Vackova

V přední tuzemské realitní síti Century 21 se dějí významné změny. Hlavní franšízovou licenci pro provozování sítě v Česku koupil od Aleše Mazgaje realitní podnikatel Jan Rosák. Rodinné řízení Century 21 už nevyhovovalo potřebám sítě, a proto se jí Mazgaj podle vyjádření pro deník E15 rozhodl prodat.

„Probíhající transakce byla projednána s celosvětovým vedením Century 21 a mateřskou společností Realogy Corporation z USA,“ sdělila mluvčí Rosákovy společnosti Bonus Group Dagmar Adamcová. Nový majitel už ohlásil změny ve vedení firmy. Jejím novým jednatelem se stal Marek Pakosta, Rosákův spolupracovník ze skupiny Bonus a někdejší manažer společností DHL a Mediatel.

Mazgaj ovládal tuzemskou Century 21 prostřednictvím společnosti All Done, s níž nyní Rosákova firma Sucesilla uzavřela smlouvu na odkup firmy. Sucesilla měla už od loňského léta podíl v All Done v zástavě kvůli šestimilionovému úvěru.

Rosák skupinu Bonus založenou v roce 2005 postavil hlavně na prodeji nových bytů z developerských projektů. Do franšízové sítě Century 21 vstoupila v roce 2009. O tři roky později Rosák od kanadské franšízy A Buyer’s Choice Home Inspections koupil práva na provoz v Česku a na Slovensku.

Krátce nato přikoupil licenci od britské Residence Visage, jež nabízí úpravu nemovitostí před prodejem tak, aby byly atraktivnější. Century 21 vstoupila do Česka v roce 2008, tři roky po konkurenční síti RE/MAX, která rovněž pochází ze Spojených států. RE/MAX nyní v Česku provozuje 117 otevřených kanceláří, Century 21 má kolem sedmi desítek poboček.

„Jan Rosák jako nový majitel master franšízy Century 21 plánuje její rozvoj a upevnění postavení na českém trhu,“ zdůraznila zástupkyně firmy Adamcová. Century 21 je součástí amerického realitního koncernu Realogy. Do něho patří realitní sítě Coldwell Banker, Era a Sotheby’s International, které v Česku podnikají také. S velikostí Century 21 se ale na tuzemském trhu měřit nemohou.

Naopak zdatné konkurenty mají zahraniční realitní řetězce v domácích hráčích. Z nich je mezi prodejci nemovitostí v popředí například M&M reality holding nebo Realitní kancelář Sting.

Aleš Mazgaj: Za dva roky chceme mít stovku poboček

Konec realitních kanceláří z obýváku