Realitní skupina CTP zamýšlí obří investici v Egyptě. Může se blížit 13 miliardám

CTP plánuje investice v Egyptě. Na snímku CTPark Prague East

CTP plánuje investice v Egyptě. Na snímku CTPark Prague East Zdroj: CTP

Majitel skupiny CTP Remon Vos
2
Fotogalerie

Největší majitel skladů a průmyslových hal v Česku CTP Group zvažuje expanzi na africký kontinent. Má záměr investovat mezi 300 až 600 miliony dolarů během  příštích pěti let. V korunách by se tak investice mohla vyšplhat až na 12,8 miliardy. Zakladatel a majitel CTP Remon Vos o záměru informoval na setkání s egyptskými politiky, uvádí stránky egyptské vlády a místní média.

„Můžeme potvrdit, že se Remon Vos o víkendu sešel mimo jiné s egyptským premiérem a probírali možnou spolupráci v oblasti vybudování dvou byznysových lokalit v okolí Káhiry,“ řekl mediální zástupce CTP Ivo Půr. 

Podle stránek egyptské vlády půjde o dva byznysové komplexy v Káhiře, přičemž rozloha každého z nich přesáhne dva miliony metrů čtverečních. Projekty CTP Group v Egyptě by měly vytvořit asi čtrnáct tisíc nových pracovních míst. Komplexy mají hostit logistické centrum, výzkumné a testovací zařízení a prostory pro podnikatele a start-upy.

Pro CTP půjde o první expanzi mimo Evropu. Kromě Česka nyní působí na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Polsku a nově v Maďarsku. Na začátku ledna developer oznámil, že od rakouské společnosti Eyemaxx koupil halu o rozloze 28,5 tisíce metrů čtverečních v průmyslovém parku poblíž Bělehradu.

Skupinu CTP založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice. V Česku na konci června firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech.

Developerská skupina CTP Group zvýšila loni hrubý příjem z pronájmu meziročně o 15 procent na 344 milionů eur (8,8 miliardy korun). Na konci roku měla ve výstavbě 740 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny letos. Aktuálně vlastní budovy o rozloze 6,3 milionu metrů čtverečních. 

CTP loni zvýšila příjmy z pronájmů na téměř devět miliard korun. Meziročně to byl nárůst o patnáct procent. „Z obchodního hlediska to byl jeden z nejlepších roků v historii CTP. Navzdory celosvětové pandemii se nám podařilo výrazně rozšířit naše aktivity,“ komentoval výsledky Remon Vos.