Realitní trh ochromila nová krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Gurinder Osan

Evropský trh nemovitostí se nestačil oklepat a už ho drtí nová krizová vlna. Jasně to ukázal jeden ze dvou největších evropských realitních veletrhů – mnichovský Expo Real. Mezi 37 tisíci účastníků se domlouvalo jen minimum obchodů. „Atmosféra je mnohem depresivnější než loni,“ přiznal šéf strategie JP Morgan Asset Management Joe Valente.

Důvodem znepokojení developerů a investorů jsou propady kapitálových trhů a dluhová past, v níž tone eurozóna.

„Panuje příliš velká nejistota,“ komentovala nechuť k novým obchodům a investicím ředitelka investiční společnosti SEB Asset Management Barbara Knoflachová. „To, co se právě děje, je mimo naši kontrolu. Proto ty obavy,“ doplnil Thomas Köntgen šéf banky Eurohypo patřící Commerzbank.

Ani přítomní ekonomové neměli uspokojivé odpovědi na téma vývoje realitního trhu. „Největší výzvou pro banky je přijít na to, jak makroekonomická situace ovlivní trh s nemovitostmi. V tuto chvíli je to velmi těžké,“ přiznal šéf realitního financování Berlin-Hyp Assem El Alami.

Otevřenost, s jakou letos účastníci Expo Realu hovořili o špatných časech, kontrastovala s odmítáním reality v minulých ročnících. Když v první den veletrhu v roce 2008 nečekaně rezignoval ředitel a zakladatel společností Immofinanz a Immoeast Karl Petrikovics, vyvolalo to na stáncích pozdvižení. Jen škarohlídi ale tvrdili, že hypoteční krize z Ameriky právě dorazila k evropským břehům.

O rok později problémy dostaly reálnou podobu. Investoři i developeři většinou věřili, že postačí upravit projekty a najít alternativní financování. Loni už toužebně vyhlíželi oživení a odráželi se ode dna. „Nálada v roce 2010 byla celkem optimistická. Letos v létě nás zachvátila nová krize,“ prohlásil bez obalu na úvod Expo Realu 2011 jeho ředitel Eugen Egetenmeir.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.