Ředitelka Veletržního paláce: Potřebujeme opravu za 250 milionů

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Veletržní palác, sídlo Sbírky moderního a současného umění (SMSU) Národní galerie v Praze, potřebuje nákladnou opravu fasády. Národní galerie ji vyčíslila na přibližně 250 milionů korun. Uvedla to ředitelka SMSU Helena Musilová.

Galerie již několik let jedná s ministerstvem kultury o dotaci, zatím však příslib finací nedostala. Veletržní palác z ročního rozpočtu NG spolkne 78 milionů korun, což je 55 procent z nákladů na provoz všech objektů Národní galerie. Jen náklady na energii činí 32 milionů korun.

Ve Veletržním paláci je nutná i kompletní obměna technologií, která by také měla vést k energetickým úsporám. Na tuto akci se počítá s investicí 80 milionů korun a i o ní Národní galerie s ministerstvem jedná.

Veletržní palácVeletržní palác | Czech Wikipedia user PackaVeletržní palác

Kvůli klesajícímu rozpočtu, respektive příspěvku na provoz organizace, který je pro rok 2013 přibližně 224 milionů korun, Národní galerie letos na jaře zatím dočasně zavřela stálou expozici v paláci Kinských.

Bývalý ředitel galerie, ekonom Vladimír Rösel uváděl, že většinu státní dotace pozře provoz objektů (141 milionů korun) ve správě Galerie a na výstavy si galerie musí peníze najít sama. Výhledy na příští rok zatím neoficiálně mluví o dalším, přibližně desetiprocentním snížení státní dotace pro Národní galerii.

: