Ředitelství silnic opravilo 90 kilometrů dálnic. Snaží se dohnat resty

Rozestavěná dálnice D8

Rozestavěná dálnice D8 Zdroj: ctk/ap

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos opravilo 90 kilometrů dálnic. To je o deset kilometrů více, než činí roční standard. ŘSD se tak snaží dohnat zanedbané opravy z minulých let. Letošní rozsah oprav je podle ŘSD rekordní.

Z celkových 1630 kilometrů dálnic je podle dopravních expertů ideální opravit každý rok pět procent, tedy asi 80 kilometrů, uvedlo ŘSD.

„Naší snahou je postupně dohnat zanedbané opravy z minulých let. Nápravě technického stavu dálnic se nevěnovala taková pozornost, což má samozřejmě za následek dezolátní stav některých úseků,“ uvedla Soňa Křítková, pověřená řízením ŘSD. Celkem letos ŘSD počítalo s vyčleněním 9,3 miliardy korun na opravy komunikací.

Zatímco plán oprav ŘSD plní, ve stavbě nových silnic tomu tak není. Zatímco loni bylo v půlce listopadu vyčerpáno přes polovinu vyčleněných peněz, letošní ke stejnému datu čerpání kleslo ke 35 procentům. Právě výstavba patří mezi akce, na které může stát z Evropské unie čerpat dotace. Zpožděním tak může Česko o nabízené peníze přijít.