Regulace končí, tržní nájmy klesají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Posledním prosincovým dnem končí v Česku regulace nájemného. Hlavním výsledkem deregulace odstartované v roce 2007 je snížení tržních nájmů. Stovky tisíc domácností platících dosud regulované činže však nyní dávají za bydlení výrazně víc než dříve. Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.

„Deregulace nájemného určitě též přispěla k tomu, že je stále zřetelnější, že naše země netrpí akutní bytovou nouzí. A v neposlední řadě pronajímatelé začínají chápat, že pokud o své nájemníky nebudou pečovat více než dříve, tak budou mít problém solidního nájemníka příště najít,“ řekl sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Nabídka bytů k pronájmu podle něj totiž aktuálně často převyšuje poptávku.

„Zcela jednoznačně snížila hladinu tržních nájmů,“ pojmenoval hlavní vliv deregulace činží ředitel realitní společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal. Část bytového fondu se podle něj navíc díky ukončení regulace uvolnila a zvýšila nabídku nájemního bydlení.

Nabídka převyšuje poptávku

„Nabídka bytů k nájmu je vysoká a majitel musí citlivě nastavit cenu tržního nájemného. Pokud to svede, pronajme rychle, pokud ne, může čekat měsíce,“ uvedl ředitel Realitní kanceláře Sting v Čechách Martin Ďuriš. Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček považuje snížení tržních činží za důkaz, že nejlepší regulaci nájemného zajistí trh. Šimečkův častý oponent Milan Taraba ze Sdružení nájemníků ČR ale upozornil na jiný aspekt deregulace, a to na výrazné zvýšení nákladů na bydlení velké části populace.

Za příklad několikanásobného zvýšení činží dal Prahu 6 a Litvínov. Zatímco v Praze 6 lidé v bytech s regulovanými nájmy platili dříve měsíčně kolem 37 korun za metr čtvereční, nyní je to až 150 korun. V Litvínově vyskočily měsíční činže ze 17 korun za čtvereční metr na 55 korun, řekl.

Nájmy se budou stabilizovat

„Od roku 2014 by již měly být u většiny bytů nájmy přiblíženy rovnovážné poloze a měly by se stabilizovat. Nabídku s poptávkou očekávám v rovnovážné poloze,“ sdělil Pácal. Na výši nájmů do budoucna mohou mít podle něj vliv hlavně ekonomické faktory, tedy příjmy domácností a stabilita pracovního trhu.

Z nové ročenky Českého statistického úřadu vyplývá, že takzvané čisté nájemné bylo loni zhruba o 68 procent vyšší než v roce 2005. Tento ukazatel zahrnuje také tržní nájemné, jeho růst však ovlivnilo hlavně uvolňování regulovaných činží.

Posledním dnem roku 2010 skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí teprve k letošnímu 31. prosinci.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.