RPG Byty ovládne záhadná lucemburská firma, která vznikla před měsícem

Byty RPG v Karviné-Novém Městě

Byty RPG v Karviné-Novém Městě Zdroj: ctk

Společnost RPG Byty, které patří 43 tisíc někdejších hornických bytů, ovládne nakonec lucemburská firma Fondy Bydleni 2. Majitelé největšího vlastníka bytů v Česku a firmy RPG Služby, finančník Zdeněk Bakala a skupina BXR, přitom na začátku srpna představili jako nového vlastníka britskou společnost Round Hill Capital.

O necelý měsíc později se však v oznámení o připravovaném spojení lucemburské firmy Fondy Bydleni 2 s RPG Byty a RPG Služby uvádí, že společnosti bude ovládat právě lucemburská společnost.

Ta přitom vznikla teprve na konci července. „Navrhovatel (Fondy Bydleni 2) má nabýt nepřímou výlučnou kontrolu nad společnostmi RPG Byty a RPG Služby.“ Oznámení zveřejnil na svých stránkách antimonopolní úřad.

Fondy Bydleni 2 jsou podle oznámení součástí podnikatelské skupiny, která v tuzemsku působí. A to třeba přes společnosti Gestin Centrum nebo Gestin Holding.

Společnost Round Hill Capital bude pouze manažerem investice a menšinovým partnerem bez možnosti kontroly, uvádí zmíněné oznámení. „Round Hill spravuje tuto investici jménem skupiny koncových institucionálních investorů,“ sdělil mluvčí Round Hill Capital Jiří Reichl. Na otázku, kdo je konečným vlastníkem lucemburské společnosti, neodpověděl. Round Hill Capital dosud na českém trhu nepůsobil.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Jediným akcionářem firem Gestin Centrum a Gestin Holding je podle obchodního rejstříku nizozemská BRE/Hospitality Europe Holding, která podle dostupných informací patří fondům řízeným Blackstone Group. S touto skupinou už má Bakala zkušenosti. Radila firmě NWR při jednání s věřiteli o oddlužení. Při něm přišli o miliardy korun.

Na trhu se dokonce spekuluje, že Bakala prodal RPG Byty sám sobě. „Můžeme vyloučit, že by mezi investory byl pan Bakala nebo že by byl majetkově spjat se společností Fondy Bydlení nebo Blackstone,“ uvedl jeho mluvčí Roman Frkous. Rozhodně také vyloučil, že byl prodej do rukou Round Hill Capital fiktivní.

Na oznámení o spojení a roli záhadné lucemburské společnosti reagoval majitel Arca Capital Pavol Krúpa: „Tímto oznámením Round Hill Capital dokázala, že prvotní prodej RPG Byty mohl být fiktivní.“ Arca Capital podala antimonopolnímu úřadu podnět k prošetření už první transakce.