Rusko zahájilo stavbu mostu na Krym. Hotový bude za tři roky

První dočasný most pro stavebníky přes Kerčský průliv

První dočasný most pro stavebníky přes Kerčský průliv Zdroj: Strojgazmontaz

Rusko položilo základní kámen mostu přes Kerčský průliv, který má spojit ruskou pevninu s poloostrovem Krym. Stavaři nyní dokončují tři dočasné mosty, které poslouží pro dopravu dělníků a materiálu. Devatenáctikilometrový most by měl být otevřený v prosinci 2018.

První provizorní most, spojující Krasnodarskou oblast s ostrovem Tuzla uprostřed průlivu, byl již otevřen. Další dva dočasné mosty budou hotové v létě příštího roku. Pak bude moci začít stavba trvalého mostu.

Ten představuje pro odříznutý ukrajinský poloostrov, který Rusko loni anektovalo, klíčovou spojnici se zbytkem země. Nyní jsou jediným spolehlivým spojením Krymu se světem trajekty a letecké linky.

Ukrajina ruskou anexi Krymu neuznává a hranice s poloostrovem částečně blokuje. Na konci září například zastavili nákladní dopravu na Krym ukrajinští aktivisté a příslušníci národnostní menšiny krymských Tatarů. Ukrajinská vláda akci podpořila.

Most přes Kerčský průliv staví společnost Strojgazmontaž. Obří zakázku tak získal miliardář Arkadij Rotenberg, přítel ruského prezidenta Vladimira Putina. Přesná cena není známa, odhaduje se, že stavba bude stát více než 228 miliard rublů (asi 81 miliard korun).

Oficiální vizualizace stavby mostu: