Rusové nakupují ve velkém byty v Česku

Central Park Praha

Central Park Praha Zdroj: centralparkpraha.cz

Nikolaji, Alino, Sergeji, Irino, tak se oslovují sousedé v pražském rezidenčním komplexu na Parukářce. Central Park Praha, který začal po roce 2000 stavět Čechoameričan Milan Ganik, cílil na západní manažery. Dřív než však stačil skleněné věže a do země zahloubené domy dokončit, Ganikovi došly peníze a projekt převzala Česká spořitelna. Sen o luxusu v Central Parku s bazénem, wellness klinikou a sportovišti se rozplynul.

Ceny bytů po několika zlevněních letos zakotvily na pražském průměru. Tím, co z původních záměrů zůstalo, je zahraniční klientela. I když kupující přicházejí z východu. Podle katastru nemovitostí vlastní byty v objektu Central Park Praha zhruba ze 40 procent Rusové a další cizinci z bývalého Sovětského svazu.

Podle realitních firem jsou teď Rusové hlavními zahraničními klienty. „Kupují mnohem víc než ostatní cizinci. Souvisí to s nejistotou před tamními prezidentskými volbami,“ říká ředitel realitní kanceláře Professionals Tomáš Duda. Rusové investují často do dražších nemovitostí. „Drží si i prázdné byty,“ konstatuje Duda. „A platí v hotovosti,“ dodává. „Vysoká je také poptávka po luxusních bytech v Karlových Varech či vilách v Praze 6,“ doplňuje Jan Zachystal z Remaxu.

Přibývá nedobrovolných dražeb:

Druhou skupinou lidí z bývalého Sovětského svazu jsou ti, kteří se v Praze usazují a pořizují si bydlení střední a nižší kategorie. Jejich komunity vznikají například ve Stodůlkách a v Nových Butovicích. „Velmi početnou skupinou jsou samozřejmě Slováci, kteří kupují nemovitosti v celém spektru nabídky. Vietnamská komunita žije v oblasti Prahy 4 – Písnic, Modřan, Libuše a Kamýku,“ popisuje Zachystal.

Také ve statistikách developerské firmy Finep vedou Rusové aktuálně před Slováky. Naopak ubývá Němců, Rakušanů a Britů. „V minulém čtvrtletí výrazně vzrostl počet informačních schůzek ze strany investorů ze Španělska a z Itálie,“ uvedla mluvčí Finepu Pavla Temrová.

„Hodně cizinců v poslední době nakupuje ze strachu z budoucnosti,“ míní Duda. Jeho kancelář chce hledat kupce i na řeckém trhu. „Chystáme se v dubnu na veletrh do Atén. Řekové mají zájem investovat. Třeba v Londýně už skoupili řadu luxusních nemovitostí,“ dodal Duda.