Růst cen nemovitostí 2021: Kde zjistíte, že se zvýšila i cena vašeho bytu?

Zdroj: Shutterstock

Rok s koronavirem přinesl nečekaný růst cen. Paneláky zdražily skoro o pětinu. Starší byty v Praze o 15 %. O čtvrtinu dráž se prodávají chalupy v Krkonoších. Co se bude dít s cenami dál? A kde se dozvíte, jak se změnila cena vaší nemovitosti?

Loni na jaře experti předpovídali, že pandemie přinese propad cen bytů aspoň o 15 %. Krizový scénář se však podařilo odvrátit. Vláda udržuje nízkou nezaměstnanost a zrušila daň z nabytí, banky zase snížily úrokové sazby pod 2 %. „K tomu se přidal strach lidí z blížící se inflace, a tak se poptávka obrovsky zvýšila,“ upozorňuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

A co nečekaně velká poptávka přinesla majitelům nemovitostí? Ceny jejich bytů i rodinných domů rostou, ale v každém regionu zcela jiným tempem. Z průměrného meziročního růstu v ČR se dá těžko vyčíst aktuální tržní cena konkrétní nemovitosti. Proto mnozí neví, za kolik by se dal jejich byt nebo dům prodat.

Kdo uvažuje o prodeji, musí se řídit spíš údaji z katastru, které jsou aktuální pro konkrétní okres nebo městskou část. Nejsnadněji se k nim majitelé dostanou přes online odhad. „V cenových mapách vidíme, za kolik se v poslední době prodávaly byty a domy v dané lokalitě. Jsou to konečné prodejní ceny přímo z kupních smluv, jak byly zapsány v katastru,“ vysvětluje Zuzák. Odhad je pro majitele zdarma.

Vyplatí se prodávat, nebo vyčkávat?

Další vývoj cen nemovitostí není nikdy jistý. Konec levných hypoték se však blíží. Většina bank už úrokové sazby pomalu obrací směrem vzhůru, i když jen o desetiny procent. Už v březnu zdražila ČSOB, Komerční banka i další velcí hráči. „Růst úrokových sazeb realitní trh přibrzdí. Po volbách taky poroste nezaměstnanost. Vládní programy, které teď brzdí negativní dopady pandemie, nebudou udržitelné,“ předpokládá Vladimír Zuzák z Maxima Reality. 

Nejzranitelnější jsou v tomto ohledu tradičně především Ústecký kraj, ale taky Karlovarský nebo Moravskoslezský kraj. Právě tam může podle Zuzáka dojít do konce roku 2021 k určitému poklesu cen nemovitostí kvůli tomu, že řada lidí přijde o práci. „Do voleb k tomu asi nedojde. Ale příští zimu už ekonomika pocítí dopady pandemie. Tomu se zejména v některých krajích prostě nedá vyhnout,“ uvádí ředitel Maxima Reality, která loni zřídila svou pobočku ve všech krajských městech. 

Naopak v Praze, Brně nebo Plzni ceny nemovitostí dál porostou, stejně jako ve Středočeském kraji. Přesto i tady mnozí majitelé spěchají s prodejem. Kvůli dopadům pandemie Covid-19 potřebují rychle hotovost. „Chtěli jsme těmto klientům vyjít maximálně vstříc, proto jsme začali vyplácet polovinu z tržní ceny předem, ještě než začneme s hledáním kupujícího,“ uvádí Vladimír Zuzák. Zájem o peníze předem byl v posledním roce rekordní.