Sadil: Loňský rok byl pro hypotéky druhým nejúspěšnějším

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Pro hypoteční úvěry byl loňský rok druhým nejúspěšnějším v historii. Vyplývá to z odhadu tuzemské jedničky Hypoteční banky. „Podle našich odhadů dosáhl objem nových úvěrů na celém trhu 117 miliard korun,“ řekl E15 generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. To by představovalo meziroční nárůst o 40 procent. „Ještě na začátku loňského roku málokdo tušil, jak úspěšný rok to bude,“ dodal Sadil, podle kterého za čtyřicetiprocentním meziročním nárůstem stojí souhra několika faktorů.

„Trh povzbudila vcelku pozitivní ekonomická nálada, očekávání růstu DPH o čtyři procenta na začátku letošního roku a také příznivé ceny nemovitostí,“ vypočetl Sadil příčiny neočekávaně pozitivního roku Sadil. Loňský rok se pro hypoteční úvěry nejspíše stal druhým nejlepším po roce 2007 (140,3 miliardy korun) a těsně překonal rok 2008 (114,2 miliardy korun). „Rok 2007 také povzbudilo očekávané zvýšení DPH od ledna 2008,“ připomněl Sadil.

Sama Hypoteční banka poskytla v loňském roce 35 miliard korun hypotečních úvěrů. Což by představovalo třicetiprocentní podíl celkového trhu. Podle Sadila se trh v posledních letech koncetroval a tři největší hráči (Hypoteční banka, Komerční banka a Česká spořitelna) drží nyní okolo 75 procent trhu.

„Na začátku letošního roku si nemyslím, že překonáme ten loňský. Objem nových hypotečních úvěrů za celý trh letos odhadujeme mezi 100 a 115 miliardami korun,“ řekl Sadil, který v letošním roce neočekává výrazné výkyvy cen nemovitostí ani jedním směrem. Úrokové sazby hypotečních úvěrů by letos měly podle analytiků zůstat stabilní, negativně se může projevit nutnost vytvářet oprávky na nesplácené úvěry.