Skanska: Brexit poškodí výstavbu ve Spojeném království

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lee Cannon CC BY-SA 2.0 Flickr

Nejistota spojená s rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii má negativní dopad na stavební sektor v této ostrovní zemi. Uvedla to dnes největší skandinávská stavební společnost Skanska, která ve Spojeném království vytváří více než desetinu svých tržeb.

Britové se pro odchod své země z Evropské unie vyslovili v červnovém referendu. „Před hlasováním o brexitu se soukromí developeři nacházeli ve vyčkávacím režimu a nebyli ochotni zahajovat nové projekty. Po referendu tento obezřetný přístup pokračuje,“ řekl podle agentury Bloomberg generální ředitel Skansky Johan Karlström.

Skanska by podle Karlströma nicméně mohla těžit z případného přesunu podniků z Británie. „Pokud budou firmy přesunovat aktivity z Londýna do jiných částí Evropy, mohla by mít dobrou pozici města jako Varšava a Praha. A tamní nárůst poptávky po realitách by pro nás byl příznivý,“ uvedl šéf Skansky, která patří k největším stavebním a developerským společnostem v České republice.

Skanska dnes rovněž oznámila, že její provozní zisk ve druhém čtvrtletí dosáhl 1,66 miliardy švédských korun (téměř pět miliard korun). Zůstal tak zhruba na úrovni ze stejného období loňského roku. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,77 miliardy švédských korun.