Skanska Property se zbavila problémového dědictví po Orku

Developerské společnosti Skanska Property se konečně podařilo zbavit se koule u nohy v podobě kancelářské budovy Balabenka v Praze 8. Objekt od ní za blíže neurčenou cenu koupila tuzemská realitní skupina CIB. Skanska Property získala kancelářské centrum v roce 2010 od developerské firmy Orco. Balabenka tehdy měla velké problémy se sháněním nájemníků, Orco se zase utápělo v dluzích.

A protože podle informací deníku E15 mělo potíže zaplatit stavební Skansce náklady za stavbu, dostal se nakonec projekt pod křídla Skanska Property. Skanska ovšem z Balabenky nadšená nebyla. Budova není její typický produkt, navíc do tamních kanceláří na půli cesty mezi Palmovkou a Českomoravskou se firmy nehrnuly. Aktuálně se však už v centru podařilo pronajmout přes 80 procent ploch.

U založení společnosti CIB v roce 2004 byli podle jejích vlastních informací kanadští investoři českého původu. Po propuknutí krize o čtyři roky později se ale z byznysu stáhli a společnost převzali noví tuzemští investoři. Konkrétní jména ani jejich skladba ale známé nejsou.

Společnost CIB uvádí, že vlastní majetek v hodnotě přes miliardu korun. Firma byla dosud hodně aktivní mimo Prahu. Minulý týden ale spolu s prodejem kancelářské budovy v Chomutově oznámila, že mění strategii a jde z regionů do hlavního města.

Skanska zahajuje pronájem administrativní budovy Balabenka