Sněmovna projedná bonus za výkup pozemků pro stavby dálnic

Stavba dálnice D3 u Veselí nad Lužnicí

Stavba dálnice D3 u Veselí nad Lužnicí Zdroj: Mlada fronta

Poslanci se dnes sejdou na mimořádné schůzi, jejíž program má pouze jediný stručný bod. Je jím novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, která má výrazně přilepšit majitelům pozemků určených k zastavění silnicí či dálnicí.

Zatímco v současné době může stát vlastníkům nabídnout bonus v podobě dvojnásobku odhadnuté hodnoty, v dílně ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) vznikl návrh na šestnáctinásobné zvýšení ceny. Jinými slovy sto procent se novelou nahrazuje 1600 procenty. Podle ministra lidé dnes pozemky nechtějí za nízké ceny prodávat, což výstavbu protahuje a prodražuje.

„Změna je nutná. Dnes sice šetříme pár korun na pozemcích, ale kvůli odkladům tratíme miliardy. Takto není možné dál pokračovat,“ prohlásil ministr. Podporu má například také u opozičního poslance a předchůdce v křesle ministra Zbyňka Stanjury. Podle něj je třeba nabídnout majitelům férovou cenu.

Novela se týká pouze zemědělské půdy, kde se nynější ceny pohybují od osmi do 35 korun za metr čtvereční. Tuto cenu je teď možné zdvojnásobit, v případě schválení novely by si ale majitelé mohli přijít na 128 až 560 korun za metr čtvereční. Rezort dopravy přitom na sněmovnu tlačí, aby zákon schválila v prvním čtení. Situace kolem výkupu pozemků je totiž v patu, výkupy i příprava staveb stojí v očekávání zvýšení cen.

Kritici naopak poukazují hlavně na fakt, že pravidla platí teprve rok, a nebylo tudíž dost času je zavést do praxe. Zvýšení cen prý nahraje především pozemkovým spekulantům.