Soud vyhlásil konkurz na majetek liberecké stavebnické firmy Interma

Ilustrační foto stavebnictví

Ilustrační foto stavebnictví Zdroj: ctk

Krajský soud v Liberci prohlásil konkurz na majetek zkrachovalé stavební společnosti Interma Liberec. Přes 200 věřitelů přihlásilo v insolvenčním řízení pohledávky za více než 345 milionů korun. Firma ukončila stavební činnost a nemá žádné zaměstnance. O prohlášení konkurzu žádali už vlastníci v insolvenčním návrhu, navrhovala ho i insolvenční správkyně Monika Cihelková. Soudkyně Petra Havlíčková dnes návrhu vyhověla.

Interma je od 3. února v úpadku, návrh na zahájení insolvenčního řízení podali v lednu sami vlastníci firmy kvůli neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelů. Soud dnes přezkoumal pohledávky za bezmála 246 milionů korun, 16 se jich bude kvůli neúplnosti projednávat na zvláštním přezkumném jednání. Největším věřitelem je Česká spořitelna, které firma dluží 77,5 milionu korun. Zaplacení více než 30 milionů korun se domáhá v insolvenčním řízení společnost Hochtief.

Krach stavební společnosti, která ještě v roce 2008 zaměstnávala bezmála 400 lidí a jejíž obrat přesahoval miliardu korun, bude zřejmě zkoumávat i policie. Trestní oznámení podal právník jednoho z věřitelů, když zjistil, že některé faktury jeho klienta v účetnictví Intermy vůbec nejsou. Majitelé podle něj navíc porušili zákon, když insolvenční návrh nepodali dřív. Už na konci roku 2014 dlužila stavební společnost dodavatelům po lhůtě splatnosti bezmála 110 milionů korun.

Interma vznikla v roce 1994. Jejím největším vlastníkem byla do roku 2010 stavební společnost Hochtief VSB a.s., dnes ji vlastní jen soukromé osoby. Od svého vzniku postavila firma více než pět tisíc bytů nejen v Liberci, ale také v sousedním Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, Kosmonosích nebo Vrchlabí. Loni uskutečnila zakázky jen za zhruba 190 milionů korun.