Soud zastavil plány na stavbu gigantického logistického areálu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Plzeňský soud zastavil plány na stavbu velkého logistického areálu u obce Hory na Karlovarsku. Důvodem jsou hrubé nedostatky ve změně územního plánu. Areál měl mít rozlohu 118 tisíc čtverečných metrů, investorem měla být společnost Lettenmayer & Partner.

Jak uvádí list Dnes, proti stavbě protestovali majitelé okolních pozemků. Soud rozhodoval o platnosti již schváleného územního plánu obce Hory. Tu žaloval spolumajitel developerské firmy KDT. „Žalobu jsme podali s morální podporou místních obyvatel. Byli překvapeni z toho, že jim několik málo desítek metrů za zahradou vyroste logistické centrum. Od některých rodinných domů by jej izoloval jen patnáct metrů široký pás zeleně,“ uvedl zástupce firmy KDT Tomáš Dvořák.

Krajský soud v Plzni tento týden zrušil změnu územního plánu, kterou schválili horští zastupitelé v roce 2011. Rozsudek by měl nabýt právní moci nejdéle do měsíce. Pak dojde automaticky ke zrušení změny územního plánu, což znamená stop logistickému centru.

Obchodní centrum s autosalonem

Vedení společnosti Lettenmayer & Partner se odmítlo k výsledku soudu vyjádřit s tím, že vše ponechá bez komentáře. Starosta Hor Milan Pokorný uvedl, že když na podzim roku 2010 začal starostovat, změna územního plánu byla v plném proudu a nešlo ji už zastavit. „Pohled na logistické centrum je dvojí. Sice najde zaměstnání 250 lidí, na druhé straně ale není investice ideální pro dopravu a život v obci. Všude jinde se logistická centra stavějí mimo obydlená území,“ uvedl starosta.

Plánované logistické nebo obchodní komplexy včetně nákupních středisek měly stát na zastavěné ploše o výměře přes 30 tisíc metrů čtverečních. Počítalo se i s autosalonem.

Developeři rovní a rovnější