Španělská firma FCC láká miliardáře. Po Gatesovi do ní investuje i Soros

Dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008, myslí si  známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros.

Dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008, myslí si známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros. Zdroj: CTK/AP

Investoři očekávají hospodářský vzestup Španělska. Potvrzuje to i zájem o akcie obří španělské stavební společnosti FFC. Tu v minulých letech postihl propad realitního trhu, ale její situace se již výrazně zlepšuje.

Americký investor maďarského původu George Soros koupil 3,1 procenta akcií španělské stavební společnosti FCC. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. Podle médií je Soros už druhým prominentním zahraničním investorem, který akcie této zadlužené developerské společnosti vlastní. Část akcií už totiž drží spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.

Soros podle zdroje podíl v FCC koupil od největší akcionářky Esther Koplowitzové, jejíž dcera je předsedkyní představenstva firmy. Koplowitzová, která se podobně jako Soros věnuje filantropii, už dlouho patří k nejbohatším ženám Španělska. Stavební společnost uvedla, že akcionářka prostřednictvím brokerské společnosti Fidentis minulý měsíc prodala 3,8 procenta akcií FCC o hodnotě zhruba 72 milionů eur (asi 1,9 miliardy korun). Podle listu Financial Times jí v FCC zůstává něco přes 50 procent akcií.

FCC se ke zprávám o Sorosově investici odmítla vyjádřit. Loni v říjnu firma sdělila, že v ní šestiprocentní podíl získal americký miliardář Bill Gates.

Konec recese a optimismus

Obnovený zájem o společnost dokládá optimismus mezi investory, kteří počítají s hospodářským vzestupem Španělska. Tamní ekonomika, která je čtvrtou největší v eurozóně, se ve třetím čtvrtletí vymanila z dvouleté recese.

FCC v minulosti těžce poškodil propad realitního a stavebního trhu ve Španělsku. Ze svého maxima v roce 2007, kdy ve Španělsku zažívala prudký rozkvět bytová výstavba, akcie firmy klesly o zhruba 80 procent. V polovině minulého roku však zamířily vzhůru a za druhé pololetí se jejich cena více než zdvojnásobila.

FCC má širokou škálu aktivit, od stavebnictví až po služby. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Aqualia má například podíl v české vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK).