Spořitelně koupil sídlo její fond

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia

Česká spořitelna vyřešila svůj dlouhodobý problém, jak si pro sebe zajistit vlastní sídlo. Po úvahách, zda si po vzoru ČSOB nepostavit zcela novou budovu, nyní realitní fond České spořitelny REICO koupil kancelářskou budovu Trianon v Praze 4. A právě v ní dosud byla banka hlavním nájemcem. Deníku E15 informaci o transakci potvrdilo několik zdrojů.

Developerem projektu na nároží ulic Budějovická a Vyskočilova byl Hochtief Development Czech Republic. Trianon má celkem 18 500 metrů čtverečních pronajímatelných kanceláří, Česká spořitelna si pronajímá dvě třetiny této plochy. Budovu ještě před dokončením stavby získal v roce 2009 německý fond Union Investment Real Estate, od něhož jí REICO koupilo. Stejně jako tehdy se ani nyní k ceně transakce žádná ze stran nevyjádřila.

Trianon bude v portfoliu fondu REICO z hlediska pronajímatelných ploch největší budovou. Vlajkovou lodí společnosti byla dosud budova Melantrich na Václavském náměstí, kterou vlastní od roku 2010. Fond má dále v portfoliu například českobudějovické obchodní centrum Čtyři Dvory nebo kancelářskou budovu Platinium v Brně.

Obchod s Trianonem je další zprávou o velké realitní transakci v Praze během jednoho týdne. U všech byly německé fondy. Ve středu poradenské společnosti DTZ a CBRE zveřejnily zprávu o prodeji kancelářské budovy Anděl Park B v Praze na Smíchově. Fond SEB ImmoInvest ji prodal společnosti GLL Real Estate Partners. Hodnotu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Když ale budovu SEB v roce 2008 kupoval, dal za ni v přepočtu 1,8 miliardy korun.

Společnost Cushman & Wakefield minulý týden pustila do světa informaci o prodeji kancelářského a obchodního centra Stará Celnice na pražském náměstí Republiky. Jeho novým majitelem se stal fond skupiny Bayerische Versorgungskammer. V loňském roce se na tuzemském trhu komerčních nemovitostí prodaly podle poradenské společnosti DTZ nemovitosti za 583 milionů eur, tedy přibližně za patnáct miliard korun. Letošní rok by měl být pravděpodobně pro investiční trh ve srovnání s rokem předešlým lepší.