Stát chce letos vybrat z realitních obchodů až 10 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stát chce letos vybrat na dani z převodu nemovitostí zhruba devět až deset miliard korun. Novinářům to řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. I když by byl nově zveřejněný odhad nakonec na spodní hranici predikce, bylo by to meziroční zvýšení inkasa této realitní daně o 17 procent. V roce 2012 stát vybral na dani z převodu 7,7 miliardy. Vyšší výběr má zajistit hlavně letošní zvýšení daně o procentní bod na čtyři procenta.

Ministerstvo financí také znovu zopakovalo, jaké další změny chystá kolem zdanění obchodů s nemovitostmi. Jedna z hlavních novinek se týká poplatníka daně z převodu. Například při prodeji bytu má být nově plátcem daně kupující, dosud zodpovídal za úhradu státního odvodu prodávající.

Návrh také počítá s tím, že ve většině případů zruší povinnost objednávat při prodeji nemovitosti znalecké posudky, za které lidé zatím ročně platili v souhrnu víc než 100 milionů korun. Finančnímu úřadu bude stačit přehled takzvaných administrativních cen, které budou vycházet z cen obdobných nemovitostí v dané lokalitě. Při koupi novostaveb se má dosavadní osvobození od daně z převodu týkat jen těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit bydlení.

Chystaný zákon o dani z nabytí nemovitosti má za sebou meziresotní připomínkové řízení. Podle šéfa resortu financí Miroslava Kalouska (TOP09) návrh zatím narazil hlavně na nesouhlas v řadách koaliční ODS. Například ministerstvo průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) se prý obává, že daňová změna dál oslabí už tak skomírající realitní trh.

Nejlepším penzijním spořením je teď byt