Stát prodal poslední celnici na jihu Čech

Bývalý hraniční přechod ve Slavonicích

Bývalý hraniční přechod ve Slavonicích Zdroj: UZSVM

Stát prodal za 5,25 milionu korun areál bývalého hraničního přechodu ve Slavonicích. Jedná se o poslední z hraničních přechodů, které Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) převzal v roce 2004 od Generálního ředitelství cel.

V době převodu objektů do správy ÚZSVM již byla na hraničních přechodech ukončena činnost, a byly tudíž pro celní správu nevyužitelné.

V působnosti odloučeného pracoviště úřadu v Jindřichově Hradci se nacházely čtyři hraniční přechody, které byly postupně převedeny na jiné subjekty: v Nové Bystřici na město Nová Bystřice, v Halámkách na soukromou firmu a v Českých Velenicích na Policii ČR.

Jako poslední zůstával až donedávna nevyřešen přechod ve Slavonicích. Podle mluvčího ÚZSVM Roberta Hurta původní záměr, bezúplatný převod městu, skončil v okamžiku, kdy radnice odstoupila od již podepsané smlouvy. Následně úřad nabídl areál Jihočeskému kraji, který však pro něj nenalezl vhodné využití, a nabídku nepřijal.

Areál bývalého hraničního přechodu ve SlavonicíchAreál bývalého hraničního přechodu ve Slavonicích | UZSVMAreál bývalého hraničního přechodu ve Slavonicích (zdroj: ÚZSVM)

„Řešením byl tedy prodej formou výběrového řízení. Jeho hladkému průběhu však bránila skutečnost, že zastavěný pozemek a okolní pozemky byly ve spoluvlastnictví s fyzickou osobou, která o odkoupení areálu neměla zájem. Několik kol výběrového řízení proto skončilo bez úspěchu,“ vysvětlil Hurt.

Podle mluvčího se teprve nedávno našel zájemce, který spoluvlastnický podíl na pozemcích od fyzické osoby odkoupil. Následně získal i podíl státu a rovněž veškeré stavby tvořící bývalý hraniční přechod.

Jednalo se o pozemky v celkové výměře 3426 m2 a administrativní budovu, v níž se vedle kancelářských prostor nacházejí i dva byty. Součástí areálu je rovněž technické zázemí s vlastní kotelnou, čistírnou odpadních vod, požární nádrží, parkovištěm a garážemi.

„Částku získanou z prodeje náš úřad odvedl do státního rozpočtu,“ dodal Robert Hurt.