Státní fond bydlení vydá příští rok přes dvě miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Sněmovna dnes schválila návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) pro příští rok. Fond bude hospodařit s příjmy 886 milionů korun, z toho 656 milionů korun budou splátky z poskytnutých úvěrů. Výdaje mají překročit 2,187 miliardy korun. Rozdíl pokryje fond z vlastních zdrojů.

Ve výdajích vedle úvěrů fyzickým a právnickým osobám na bytovou výstavbu za více než miliardu korun spolkne přes 790 milionů korun výplata úrokových dotací. Fond ji poskytne k úvěrům na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010.

Fond chce příští rok podpořit výstavbu a rekonstrukce nájemních bytů nízkoúročenými úvěry až za 1,04 miliardy korun. V dalších dvou letech by se podpora měla mírně zvyšovat. V roce 2016 má mít fond podle výhledu celkové příjmy 957,6 milionu a výdaje 2,177 miliardy korun, o rok později příjmy 936,7 milionu a výdaje 2,146 miliardy korun.

Zbytečné fondy

Předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura označil fond bydlení spolu s dalšími státními fondy za zbytečné. Měly by se podle něho výhledově zrušit, programy by mohly být přímo ve státním rozpočtu.

SFRB hospodaří převážně s vlastními penězi. V příjmech ze státního rozpočtu počítá příští rok pouze s proplacením skutečných výdajů určených na poskytování nenávratných dotací za celkem 129 milionů korun.

Podpora investic do bytů

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje finanční prostředky určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů EU. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

V letošním roce měl fond hospodařit podle schváleného rozpočtu s příjmy 780 milionů korun a výdaji 2,534 miliardy korun potom, co Sněmovna zvýšila podporu výstavby nájemních bytů nízkoúročenými úvěry o 300 milionů na 1,32 miliardy korun.