Stavaři: Českému stavebnictví by povodně mohly přinést 6 až 10 miliard

Úklid po povodních ve Vraném nad Vltavou

Úklid po povodních ve Vraném nad Vltavou Zdroj: ctk

Finanční vzpruhu v podobě šesti až deseti miliard korun by mohly do stavebnictví přinést povodně podle výpočtů ředitelů stavebních společností. Větší část investic půjde zejména do oprav a rekonstrukcí, menší část investovaných prostředků bude směřovat do novostaveb. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research.

„Pro sektor se ale jedná jen o dvě až tři procenta jeho celoročního obratu, navíc se investice rozdělí do více let, to znamená, že tyto investice pokles sektoru nezastaví, ale mohly by jej alespoň přibrzdit,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Kraje, města a obce opraví podle CEEC Research to nejnutnější v režimu nouze bez výběrových řízení a pro hlavní část investic budou v průběhu dalších měsíců vybírat dodavatele formou standardních výběrových řízení.

Kvůli jejich délce a možným průtahům bude ještě letos zahájena jen menší část prací a celý investiční objem se tak rozdělí do více let. Tento vývoj podle svých předchozích zkušeností očekává více než polovina ředitelů stavebních společností.

StavařiStavařiZdroj CEEC Research

Velkým firmám by tržby díky „povodňovým“ zakázkám podle jejich ředitelů měly vzrůst o čtyři až pět procent, malé společnosti očekávají až 16procentní nárůst tržeb. O zakázky má zájem 56 procent malých a středních firem. Velké firmy se o ně budou ucházet téměř všechny.

Do stavebnictví se podle ředitelů dostává čtyřicet až padesát procent z celkové pomoci, která putuje na nápravu škod po povodních a na zlepšování protipovodňových opatření.

:

Povodně trochu jinak