Stavaři: Obor letos poklesne o jedno procento, veřejných zakázek je málo

Stavba závodu Kronospan v ruské Ufě

Stavba závodu Kronospan v ruské Ufě Zdroj: PSJ

Staveniště v Praze na Florenci
Zatím staveniště, ale v roce 2014 má být otevřeno Centrum AdMaS - Advanced Materials, Structures and Technologies. Změní zastaralou infrastrukturu pro vědeckovýzkumnou činnost na stavební fakultě v Brně.
Staveniště v centru Plzně
Staveniště na pražském Chodově. Rozšiřování nákupního centra je v plném proudu.
Staveniště na pražském Chodově. Rozšiřování nákupního centra je v plném proudu.
12
Fotogalerie

České stavebnictví letos klesne o jedno procento, v příštím roce naopak o 3,1 procenta vzroste. Vyplývá to z aktuální Kvartální analýzy českého stavebnictví. Analytická společnost CEEC Research spolu s firmou SGCP v ní v srpnu oslovily více než stovku ředitelů stavebních společností v Česku. Podle údajů Českého statistického úřadu stavebnictví za prvních sedm měsíců letošního roku meziročně propadlo o 11 procent.

Optimističtější jsou ředitelé malých a středních firem s ročním obratem do 200 milionů korun a také firmy zabývající se převážně pozemním stavitelstvím. Podle nich se stavebnictví bude letos pohybovat v těsné blízkosti nuly. Ovšem především velké společnosti se obávají oddálení velkých dopravních staveb, které nezískaly výjimku z novely zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA), a také poklesu v zadávání veřejných zakázek. Velké stavební firmy očekávají letos pokles v průměru o 3,1 procenta, podle firem zabývajících se převážně inženýrským stavitelstvím obor klesne o 3,9 procenta.

"Dobrý loňský rok se opakovat nebude. Očekávám pokles okolo pěti procent, který bude způsoben hlavně poklesem veřejných zakázek. Neočekáváme ani nárůst tržeb naší společnosti," uvedl Petr Čížek z firmy Swietelsky Stavební. Loni české stavebnictví vzrostlo o 7,1 procenta.

Svaz: Nic pozitivního nepřišlo

Odhad Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR je pesimističtější než výsledky studie CEEC Research. "Už v březnu jsme očekávali meziroční pokles o tři až pět procent, a to jsme byli hodně opatrní. Neočekávám, že by se něco pozitivního změnilo," sdělil prezident svazu Václav Matyáš.

Tržby stavebních firem by podle oslovených ředitelů měly letos vzrůst o 0,9 procenta, příští rok o 3,7 procenta. "Pokud na stavebním trhu nenastane neočekávaný vývoj, v příštím roce očekáváme podobné tržby jako letos. Významným podílem jsou i plánované tržby na území Slovenska," doplnil člen představenstva společnosti Hochtief Tomáš Koranda.

Zakázky mají stavební firmy nasmlouvané v průměru na sedm měsíců, ve stejném období loňského roku to bylo 7,7 měsíce. Zhruba třetina firem má více zakázek než před rokem, čtvrtina společností hlásí jejich pokles.