Stavba Palmovky je bez dozoru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Antimonopolní úřad (ÚOHS) zakázal Praze 8 uzavřít smlouvu s vítězem výběrového řízení na technický dozor. Ten měl pro městskou část pohlídat za čtyři miliony korun výstavbu objektu Nová Palmovka v hodnotě přes miliardu korun. Jedná se o rozsáhlý komplex budov včetně nové radnice Prahy 8.

Občanské sdružení Oživení napadlo v kontraktu hodnoticí kritérium „posouzení kvality návrhu organizačního a procesního zajištění předmětu zakázky“, které dostalo váhu čtyřiceti procent. „Poskytuje prostor pro manipulace a subjektivní hodnocení nabídek,“ je přesvědčen Martin Kameník ze sdružení.

ÚOHS vzápětí vydal předběžně opatření, kterým zakázal uzavřít smlouvu s vítězem. Přestože šlo „o běžný postup, kterým se orgánu dohledu dává čas na provedení správního řízení“, jak sdělila mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová, městská část tendr zrušila. „V dohledné době musíme vypsat další řízení,“ dodala.

Oživení kromě toho v úterý napadlo další dvě výběrová řízení vedená Prahou 8, a to opět kvůli pochybným hodnoticím kritériím pro výběr dodavatelů stavebních prací u dvou velkých veřejných zakázek. Jedná se o stavební úpravy koupaliště Ládví za 53 milionů korun a výstavbu domu sociálních služeb za 123 milionů korun.