Stavební firma OHL ŽS spadla do rekordní ztráty 1,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ŘSD

Jeden z lídrů tuzemského stavebnictví, společnost OHL ŽS, se ani loni nevymanil z problémů. Naopak, firma prohloubila ztrátu z předloňských 585 milionů na rekordních 1,496 miliardy. Tržby se propadly o více než polovinu, z 12,5 miliardy v roce 2015 na loňských 5,3 miliardy korun.

Informace firma uvedla v pozvánce na valnou hromadu a doprovodné zprávě představenstva. Komentáře poskytne právě až po valné hromadě.

„V roce 2016 se především v prvním pololetí projevil výrazný propad v získávání nových zakázek. Úsporná opatření vlád z předchozích let spolu s tlakem na podmínky soutěží (kde vyhrává nejnižší cena) přivedly do společnosti velké zakázky nejen s minimem zisku, ale mnohdy i se ztrátou v přímých nákladech,“ píše vedení firmy ve zprávě. Téměř identicky popisovalo loni i rok 2015.

Brněnská firma ze španělské skupiny OHL se s problémy potýká řadu měsíců. Negativní výsledky vedly loni k odvolání dlouholetého ředitele Michala Štefla, kterého nahradil Petr Brzezina. Firma původně působila v patnácti zemích, z řady z nich se ale raději stáhla. Vedení společnosti nyní navrhuje, aby ztrátu pokrylo 941 milionů ze zůstatku nerozděleného zisku minulých let, zbylých 555 milionů by mělo být připsáno na účet nerozdělené ztráty.

V reakci na krizi firma dvakrát v posledním půlroce navyšovala kapitál. "Celkový přínos pro kapitál společnosti z obou navýšení je 1,6 miliardy korun," uvedla zástupkyně firmy Jana Matulajová.

S poklesem tržeb se vesměs potýkaly všechny velké stavební firmy, které už zveřejnily loňské výsledky. Žádná ale nedopadla tak zle, jako Brňané. Tržby Eurovie se snížily z 18,5 miliardy na 13,4 miliardy, zisk před zdaněním klesl z 897 milionů na 657 milionů korun.

Stavební firma Metrostav zvýšila čistý zisk o 9,7 procenta na 495,6 milionu korun, tržby jsou ale meziročně o 8,6 procenta nižší, činily 17,6 miliardy korun. Podle Metrostavu dosáhl v roce 2016 objem českého stavebního trhu 412 miliard korun, rok předtím to bylo 435 miliard.