Stavebnictví mírně zpomalilo propad. V září kleslo o 6,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: knightfrank.cz

Tuzemské stavebnictví v září meziročně zpomalilo pokles na 6,7 procenta po srpnovém propadu o 7,7 procenta. Počet zahájených bytů v září stoupl o 2,4 procenta, počet dokončených bytů naopak meziročně klesl o 41,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Stavební produkce očištěná od sezonních vlivů byla v září meziměsíčně vyšší o 0,3 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 7,3 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 5,5 procenta.

„Směrem dolů mířily jak pozemní stavby, tak inženýrské stavitelství. Pokračuje tak trend stavebnictví založený na nedostatku nových zakázek, které nepřicházejí především z veřejného sektoru. Stavební firmy v důsledku útlumu výroby rychle propouštějí a tentokrát zredukovaly stavy svých zaměstnanců o 7,7 procenta,“ komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Počet zahájených bytů v září vzrostl na 2494 bytů. Počet dokončených bytů v září meziročně poklesl na 1968 bytů. „V rámci segmentu bydlení roste výstavba rodinných domů. Naopak klesá počet zahájených bytů v bytových domech. Zdá se, že na trhu je stále ještě mnoho neprodaných bytů, což u rodinných domů ve stejné míře neplatí,“ popsal trendy ekonom Vladimír Pikora z Next Finance.

Celkově stavební produkce od počátku roku do konce září klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 14,9 procenta.

„Stavebnictví se neblýská na lepší časy ani v nejbližších měsících a možná ani letech. Sice se v posledním měsíci trochu začalo stavět o něco málo více nových bytů, avšak o počátku nového trendu se rozhodně hovořit nedá,“ dodal prognózu dalšího vývoje Dufek.

V zemích evropské sedmadvacítky stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2011 meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 0,6 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,1 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,2 procenta.