Stavitel skladů CTP expanduje do zahraničí

Remon Vos

Remon Vos Zdroj: E15 Anna Vackova

Jednička tuzemského trhu průmyslových nemovitostí CTP odstartovala nové kolo byznysu za hranicemi Česka, kam se dosud příliš nepouštěla. A to v době, kdy je firma na námluvách s potenciálním investorem. Do zahraničí se vydávají také další průmysloví stavebníci.

„Developeři následují poptávky svých stávajících nebo nových klientů a expanze do zahraničí to jen potvrzuje,“ uvedl Jakub Holec, ředitel poradenské společnosti 108 Agency.

Ještě před krizí CTP expandovala do Rumunska. Tamní plány ovšem na čas zbrzdila krize. Nyní už je ale zpátky. Například pro dodavatele automobilek Fränkische developer v současnosti staví továrnu u rumunského města Turda. Pro tuto firmu ostatně CTP postavila závod již v tuzemských Okříškách. Vedle Turdy má developer v Rumunsku v záloze ještě další dva parky.

Rumunskem však expanze firmy nekončí. „CTP má zájem i nadále investovat v Rumunsku a dalších trzích střední Evropy. Nedávno jsme založili pobočku také ve Slovinsku,“ řekl deníku E15 spolumajitel firmy Remon Vos.

Drtivá většina obřího portfolia CTP se nachází v České republice. Podle některých názorů z trhu to bylo dosavadní největší slabinou developera. Rozložení byznysu do více zemí totiž snižuje rizika. Přesto se však očekávaný prodej CTP stane pravděpodobně největším realitním obchodem v dějinách Česka. Cena za firmu se odhaduje zhruba na dvě miliardy eur.

Do zahraničí míří i konkurence

Firma Remona Vose ale není jediná, kdo hodlá využít příznivého období k rozšíření byznysu v zahraničí. Konkurenční P3 nedávno vedle akvizice logistických parků v Polsku a Rumunsku koupila v obou zemích také 165 hektarů určených na výstavbu nových hal. Aktuálně jedná o koupi pozemku rovněž v Srbsku. Další developerská firma VGP se po letošním prodeji velké části tuzemského portfolia hodlá soustředit hlavně na Německo.

Silnou aktivitu developerů odráží růst trhu. Kromě obřích investičních transakcí se daří také pronájmům skladových areálů. Za letošní třetí čtvrtletí se v Česku meziročně zvýšily téměř o třetinu, oznámilo nedávno sdružení poradenských firem Industrial Research Forum. Od začátku roku trh stoupl o třináct procent. Konzultanti očekávají, že poptávka tak letos překoná rekordní výsledek z loňského roku.