Stavitelé bytů věští další rok hojnosti, hypotéky zůstávají levné

Domy společnosti Central Group

Domy společnosti Central Group Zdroj: Archiv/Euro

Developerské firmy ani v letošním roce neočekávají zvolnění prodejního tempa novostaveb. Proto budou na trh uvádět minimálně tolik bytů jako v roce 2015. Motorem poptávky jsou mimo jiné investoři, kteří v poslední době začali nakupovat byty za účelem pronájmu.

Celkové prodeje nových bytů za loňský rok vzrostly podle různých odhadů na 6500 až 7000 jednotek. Letos by se měly dostat ještě výš.

„Ekonomové se shodují, že pozitivní ekonomické vlivy, a především nízké úrokové sazby hypoték, vydrží ještě alespoň část příštího roku,“ uvedl šéf developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský. Generální ředitelka konkurenční firmy Skanska Reality Naďa Ptáčková považuje nabídku s poptávkou za vyrovnanou. Trh je tedy podle ní zdravý a přehřátí zatím nehrozí.

„Roste podíl těch, kteří koupi bytu považují za výhodnou alternativu uložení peněz. Investice do bytu se letos vyplatí i s hypotékou, protože příjem z pronájmu dobře zvoleného bytu bude vyšší než splátka hypotéky,“ řekl majitel developera Ekospol Evžen Korec.

Nebude co prodávat

Developeři se minulý rok pustili jako o závod do akvizic pozemků pro další výstavbu. „Do nákupů v Praze plánujeme dále investovat ještě další stamiliony korun,“ poznamenala šéfka Skanska Reality Ptáčková.

Aktuální čísla z Českého statistického úřadu ukazují, že za prvních jedenáct měsíců loňského roku začali developeři v metropoli stavět 3225 bytů. Tedy zhruba polovinu z toho, co se prodalo. „Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři brzy nebudou mít co prodávat,“ upozornil Kunovský z Central Group.

Stavebníci mají v současnosti v hlavním městě napjaté vztahy s řadou radnic kvůli povolování nových projektů. „Dvouletá příprava a schvalování takzvaných Pražských stavebních předpisů přinesly do přípravy nových staveb neuvěřitelný zmatek a chaos,“ dodal ředitel Ekospolu Korec.