Stíhání v kauze MUS hatí Koláčkovi stavbu buddhistického centra

Antonín Koláček

Antonín Koláček Zdroj: Eduard Erben, Mlada fronta E15

Bývalý šéf Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonín Koláček připravuje v historickém centru Prahy v Rytířské ulici výstavbu velkého buddhistického střediska nazvaného Sluneční lázně. Vzniknout má z barokního Paláce Hrobčických a z Wimmerova paláce v Rytířské ulici.

Někdejší uhlobaron nemovitosti koupil před několika lety od miliardáře Jiřího Šimáně. Uskutečnění plánů ale závisí ještě na tom, jak dopadne Koláčkovo stíhání kvůli údajnému tunelování a podvodného ovládnutí MUS.

Policejní plomba se totiž kvůli tomuto případu nevyhnula ani penězům a nemovitostem společnosti Maitrea. Ta zastřešuje Koláčkovy duchovní aktivity. „Osud projektu má silnou vazbu na to, jak se tato kauza bude dále vyvíjet,“ řekl serveru E15.cz mluvčí Maitrei Petr Sedláček.

Kromě nejrůznějších buddhistických aktivit a sebepoznávacích seminářů by měli ve Slunečních lázních poskytovat služby také například fyzioterapeuti. Celkové náklady na přestavbu se budou pohybovat ve stovkách milionů.

Palác Hrobčických a z Wimmerův palác v Rytířské ulici, kde má vzniknout buddhistické centrum Sluneční lázně.Palác Hrobčických a z Wimmerův palác v Rytířské ulici, kde má vzniknout buddhistické centrum Sluneční lázně. | Michael TomesPalác Hrobčických a Wimmerův palác v Rytířské ulici, kde má vzniknout buddhistické centrum Sluneční lázně

V současnosti v palácích probíhá stavební a technický průzkum. „Projekt však ještě nemá stavební povolení ani prováděcí studii,“ doplnil Sedláček.

Koláček založil společnost Maitrea po svém přistoupení k buddhismu. Základní kapitál firmy dělá 1,6 miliardy korun. Společnost už provozuje podobné duchovní centrum v Týnské uličce u Staroměstského náměstí. Podle zástupce Maitrei Sedláčka by společnost i po případném dostavění Slunečních lázní v Rytířské ponechala také v provozu také toto první centrum.

Palác Hrobčických a z Wimmerův palác v Rytířské ulici, kde má vzniknout buddhistické centrum Sluneční lázně.Palác Hrobčických a z Wimmerův palác v Rytířské ulici, kde má vzniknout buddhistické centrum Sluneční lázně. | Michael Tomes

Koláček a jeho někdejší společníci Jiří Diviš, Marek Čmejla, Petr Kraus a Oldřich Klimecký byli již nepravomocně za dění kolem MUS na sklonku 90. let odsouzeni ve Švýcarsku. Tamní soud je za podvody a praní špinavých peněz potrestal nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Nejtvrdší trest dostal právě buddhista Koláček.

V České jsou bývalí uhlobaroni stíháni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, které využili na nákup akcií této společnosti. Viní je také z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Antonín Koláček (54) po prodejí svého podílu v MUS z byznysu odešel a věnuje se buddhismu a dalším duchovním naukám a cestování. Založil také například Dům osobního rozvoje Maitrea v Praze nebo waldorfskou mateřskou školku. Před lety média odhadovala výši jeho majetku na osm až devět miliard korun. Během svého závěrečného slova věnoval hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. "Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný," řekl tehdy prokurátorce.Antonín Koláček (54) po prodejí svého podílu v MUS z byznysu odešel a věnuje se buddhismu a dalším duchovním naukám a cestování. Založil také například Dům osobního rozvoje Maitrea v Praze nebo waldorfskou mateřskou školku. Před lety média odhadovala výši jeho majetku na osm až devět miliard korun. Během svého závěrečného slova věnoval hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. "Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný," řekl tehdy prokurátorce. | CTK Antonín Koláček (54) po prodejí svého podílu v MUS z byznysu odešel a věnuje se buddhismu a dalším duchovním naukám a cestování. Založil také například Dům osobního rozvoje Maitrea v Praze nebo waldorfskou mateřskou školku. Před lety média odhadovala výši jeho majetku na osm až devět miliard korun. Během svého závěrečného slova u švýcarského soudu věnoval hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. „Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný,“ řekl tehdy prokurátorce.