Stíhaný Metrostav vyhlašuje nulovou toleranci korupci

Metrostav, tunel

Metrostav, tunel Zdroj: Siebert Martin/Euro

Tuzemská stavební jednička Metrostav plnila v posledním období titulky nejen kontroverzemi kolem pražského tunelového komplexu Blanka, ale také například stíháním firmy v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Prezident skupiny Jiří Bělohlav si v novém čísle podnikových novin nasypal popel na hlavu, současně ale nenechal nit suchou na represivních orgánech. A to kvůli zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob, jenž platí od roku 2012.

„Aplikace zákona policií a státním zastupitelstvím je selektivní a účelová. Celý obor stavebního průmyslu je nesmyslně kriminalizován,“ uvedl Bělohlav, o němž se spekuluje jako o spoluvlastníkovi Metrostavu.

Jedním dechem ale připustil, že máslo na hlavě může mít i jeho firma. „Ani my rozhodně nejsme bez chyb, z nich je třeba se poučit a najít způsob, který by je eliminoval. Nic nás ale nemůže vést k porušování zákonů. Zlodějna a korupce jsou mi odporné,“ dodal šéf skupiny. Zároveň vyhlásil porušování etických a právních norem nulovou toleranci. Součástí nového kurzu bude etický kodex, jehož vydání firma plánuje na začátek příštího roku.

V Rathově kauze policie stíhá celkem osm firem. Metrostav se stíháním od začátku nesouhlasil.