Studie: Realitní investoři se bojí předražení nemovitostí

ilustrační foto, Projekt River Garden II./III v pražském Karlíně

ilustrační foto, Projekt River Garden II./III v pražském Karlíně Zdroj: HB Reavis

Realitní investoři plánují letos do komerčních nemovitostí v Evropě investovat o 10 až 15 procent peněz více než loni, kdy se proinvestovalo 223 miliard eur (6,1 bilionu korun). Obávají se ale předražení těchto nemovitostí, vyplývá z nejnovější studie CBRE Global Investor Intentions Survey. V Česku loni investice do komerčních nemovitostí vzrostly o polovinu na dvě miliardy eur (54,79 miliardy korun).

Ještě loni investoři za hlavní riziko považovali zvyšování úrokových sazeb a hrozící inflaci. To se letos změnilo.

„V současném prostředí nízkých úrokových sazeb, rekordně nízkých výnosů státních dluhopisů a velkého přebytku kapitálu na trzích daného kvantitativním uvolňováním centrálních bank jsou investice do komerčních realit stále oblíbenějším artiklem mezi investory. Poptávka po prémiových nemovitostech je mnohem vyšší než jejich nabídka, což vede k nárůstu cen. Přitom na zvyšující ceny komerčních nemovitostí má vliv především snížení jejich výnosnosti, nikoliv růst nájemného,“ uvedl výkonný ředitel realitní poradenské společnosti CBRE Richard Curran s tím, že ceny nejvíce rostou hlavně u takzvaných prémiových nemovitostí.

Hodnota komerčních nemovitostí loni vzrostla o desetinu

Jen během roku 2014 stoupla hodnota evropských komerčních nemovitostí o 10 procent a podle Currana bude v souvislosti s příznivým vývojem ekonomiky dále stoupat.

Celých 11 procent investorů uvedlo, že za svoji preferovanou lokalitu považuje střední Evropu. Tomu odpovídá i letošní vývoj, kdy jen v prvním čtvrtletí dosáhl objem investic do komerčních nemovitostí 899 milionů eur (24,6 miliardy eur). To představuje takřka polovinu (45 procent) proinvestovaného kapitálu v roce 2014. „Kvůli nedostupnosti nejkvalitnějších nemovitostí a snahy dosáhnout vyšších zisků registrujeme, že se investoři při investicích do domácích realit nebojí vyššího rizika,“ píše CBRE.

Podle CBRE jsou komerční nemovitosti v současnosti oblíbeným investičním artiklem hlavně kvůli nízkým či záporným úrokovým sazbám státních dluhopisů a přebytku kapitálu na trhu, což způsobila prorůstová opatření centrálních bank.