Subterra získala ve Švédsku půlmiliardovou zakázku

Subterra se specializuje především na stavbu tunelů (na obrázku práce na pražském metru)

Subterra se specializuje především na stavbu tunelů (na obrázku práce na pražském metru) Zdroj: Subterra.cz

Stavební společnost Subterra čeká ve Švédsku obří zakázka. Spolu se slovenskou firmou STI bude razit dva přístupové tunely pro následnou výstavbu dálničního obchvatu Stockholmu. Tuzemská stavební společnost si přijde na celkem 480 milionů korun.

Firma uspěla v konkurenci devíti dalších společností, zakázka by měla být hotová do konce roku. Češi se budou na stavbě podílet především v dělnických pozicích. „V řídícím týmu by jich mělo být zhruba pět,“ sdělil Hospodářským novinám generální ředitel firmy Ondřej Fuchs.

Subterra se ale hodlá ve Švédsku přihlásit i do soutěží o další kontrakty na projekty při stavbě obchvatu hlavního města. Kromě toho se společnost uchází i o budování kolektorového systému ve Stockholmu, hodnota zakázky je asi 200 milionů korun. Příležitost vidí také v připravované stavbě úložiště jaderného odpadu u jaderné elektrárny Forsmark. S výstavbou se má začít v roce 2019.

Subterra se zaměřuje hlavně na podzemní a dopravní stavby, věnuje se však například i bytové či průmyslové výstavbě. Kromě ČR působí i na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku a v Německu. Jediným akcionářem společnosti je přední tuzemská společnost Metrostav.

Firmě loni výrazně klesl zisk před zdaněním, meziročně takřka o tři čtvrtiny (73 procent) na 45,6 milionů korun z předloňských 169,9 milionu korun. Naopak tržby společnosti mírně rostly, meziročně se zvýšily o 5,5 procenta na 4,273 miliardy korun z předchozích 4,049 miliardy korun.