Trojská čistírna odpadních vod zadělává městu na pokutu

ÚČOV

ÚČOV Zdroj: Martin Pinkas

Pražská čistírna odpadních vod v Troji již nějakou dobu čeká na svou přestavbu. Ta je nezbytná kvůli přísným evropským limitům týkajících se vyčištěné vody. Pavel Richter, náměstek primátora, se v poslední době ostře vymezuje vůči vedení města a provozovateli čistírny, společnosti Veolia.

Dle Pavla Richtera je smlouva se společností Veolia mimořádně nevýhodná, protože magistrát zavazuje ke spolupráci až do roku 2028. Závazek o provozování vodohospodářského majetku byl uzavřen mezi magistrátem a Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK), které v privatizaci od České republiky a hlavního města Prahy odkoupil koncern Veolia.

Dlouhé smluvní období bylo zvoleno úmyslně, protože privatizace probíhala v době, kdy EU preferovala dlouhodobé vztahy s provozovateli vodohospodářského majetku. Tak měl být zajištěn jeho rozvoj i v dalších letech.

Společnost PVK však podotýká, že kromě délky smlouvy nikdo na žádné problémy neupozornil. Za provoz čističky platí firma městu ročně více než dvě miliardy korun, nese veškerá rizika spojená s jeho provozem a hradí náklady na opravu a údržbu. Navíc o ceně vodného a stočeného rozhoduje Praha, jejíž hlavní rada musí odsouhlasit každý meziroční nárůst. V současné době se však cena pohybuje pod celorepublikovým průměrem.

Podle Richtera je však problematický aktuální stav čističky. Hrozí, že kvůli němu může být městu každým dnem udělena pokuta ve výši až jednoho milionu korun denně. Podle náměstka primátora tak již opravdu není čas otálet.

Zdroj: Televize Metropol