U stavitele bytů Skanska Reality nečekaně skončila dlouholetá šéfka Ptáčková

Skanska Reality je součástí švédského koncernu Skanska

Skanska Reality je součástí švédského koncernu Skanska Zdroj: Five na Smíchově

Předseda představenstva Skanska Reality Mikael Matts povede developera místo Naděždy Ptáčkové.
Jeden z projektů Skanska Reality
Generální ředitelka developerské společnosti Skanska Reality Naďa Ptáčková skončila k 1. listopadu ve funkci.
Skanska Reality patří mezi největší pražské developery.
Bytový projekt Milíčovský háj developerské společnosti Skanska Reality v Praze 11.
10
Fotogalerie

Jeden z největších developerů Skanska Reality má nové vedení. Podle některých informací souvisí změna s okolnostmi akvizic, bývalá ředitelka spekulace popírá.  

Švédský koncern Skanska udělal neočekávaně zásadní změnu v čele své české dcery Skanska Reality, která staví byty. Na pozici generální ředitelky skončila Naděžda Ptáčková, potvrdil developer na dotaz E15.cz. V manažerských funkcích ve Skanska Reality působila od roku 2004.  

„Naďa Ptáčková opustila naši společnost. Její odchod byl oboustranně dohodnut k 1. listopadu 2017 mezi paní ředitelkou a nejvyšším vedením naší společnosti,“ sdělila mluvčí Skanska Reality Renata Vildomcová. Důvody změny nekomentovala. Firmu nyní vede šéf představenstva Skanska Reality a středoevropský ředitel koncernu pro výstavbu bytů Mikael Matts.

 

„Rozhodnutí ve mně zrálo už delší dobu,“ řekla Ptáčková. Podle neoficiálních informací však ještě minulý týden nic nenasvědčovalo tomu, že by měla skončit. Manažerka to vysvětluje tím, že o odchodu komunikovala jen s nadřízenými ve Švédsku.   

 Ptáčková odchází v době, kdy se trhu daří. Skanska Reality je mezi trojkou největších bytových developerů. Skansce se navíc v poslední dvou letech podařilo udělat řadu významných pozemkových akvizic. Koupila například areál pekáren v Michli, parcelu na tisíc bytů v Malešicích nebo podobně velký projekt ve Vysočanech.

Právě okolnosti těchto transakcí můžou být podle informací E15.cz příčinou odchodu Ptáčkové. Vedení Skansky ve Stockholmu mělo mimo jiné vadit, že developer při některých akvizicích spolupracoval s lobbisty, kteří nemají nejlepší pověst. „To je zcela lichá úvaha, žádná taková souvislost není,“ reagovala Ptáčková.

Poslední velkou akvizicí Skanska Reality je zmíněný projekt ve Vysočanech. Prodávajícím byla realitní skupina Codeco. Ve spojení s ní se často skloňuje jméno kontroverzního podnikatele Petra Speychala. Toho policie vyšetřuje kvůli podezření z daňových úniků.

Codeco však propojení se Speychalem popírá. „Konečným vlastníkem skupiny je britský občan, který již několik let působí na českém trhu,“ uvedl ředitel Codeco Petr Fanta. S ním se Ptáčková zná ještě z doby, kdy Fanta bytové odnoži Skansky šéfoval.

Skanska Reality je součástí švédského koncernu Skanska. V České republice má ještě stavební firmu Skanska a developera kancelářských budov Skanska Property.