Unicorn prohrál spor o ušlé nájemné

Danube house

Danube house Zdroj: E15, Anna Vackova

Softwarová skupina Unicorn prohrála rozhodčí řízení, které proti ní vedl majitel kancelářské budovy Danube House v pražském Karlíně. Společnosti RCP Alfa, jejímž většinovým vlastníkem je rakouská realitní skupina Europolis, má zaplatit celkem 1,27 milionu eur, tedy zhruba 32 milionů korun plus úroky.

Pro majitele komerčních budov, kteří se obávají svévolného ukončování nájemních smluv, je to dobrá zpráva. Europolis vinil Unicorn z právních machinací, díky nimž předčasně ukončil smlouvu a odstěhoval se do kanceláří v jiném pražském komplexu.

„Nárok žalobce je oprávněný,“ konstatuje verdikt rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře, který má deník E15 k dispozici. Firmy ze skupiny Unicorn, jíž vládne Podnikatel roku 2008 Vladimír Kovář, užívaly kanceláře v Danube House šest let až do poloviny roku 2009. Formálně byla nájemcem původně stoprocentní dceřiná společnost PM Servis CZ, později vyvedená pod jinou odnož Unicornu.

Podle Europolisu vypověděl Unicorn podnájem v Danube House své původní dceři a odřízl ji tím od zdroje příjmu pro placení nájemného. „Následoval řízený vstup formálního nájemce do likvidace s cílem, aby se skupina Unicorn vyvázala ze závazků z nájemní smlouvy platné až do konce září 2013 a nemusela hradit škody spojené s předčasným ukončením nájmu,“ řekl před dvěma lety tehdejší šéf Europolisu Petr Urbánek. Unicorn vzápětí podepsal nájemní smlouvu v nedalekém komplexu Classic 7, kam se přesunul i dřívější nájemce z Danube House, ale už pod jiným názvem společnosti.

Danube HouseDanube House | E15, Anna VackovaUnicorn a PM Servis CZ mají podle rozhodčího soudu zaplatit zhruba 32 milionů korun

Náhradu škody, způsobené ztrátou nájemného a provozních nákladů, mají zaplatit Unicorn i PM Servis CZ, jež je v likvidaci. „Rozhodčí nález je konečný a soudně vykonatelný,“ uvádí dokument.

Podnikatel Kovář na sebe upozornil i letos v létě v souvislosti s požárem Petrovy boudy v Krkonoších. Kovář ji koupil před třemi lety a údajně připravoval projekt na její záchranu. Policie i hasiči uvedli, že cizí zavinění bylo nejspíš příčinou vzniku požáru. Nikdo ale dosud nebyl obviněn.