V centrech evropských měst začínají chybět velké kanceláře

Kancelářský komplex v Londýně

Kancelářský komplex v Londýně Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
17
Fotogalerie
Evropské metropole hlásí nedostatek velkých kancelářských ploch nad pět tisíc metrů čtverečních v centru. Jejich dostupnost se navíc za poslední rok snížila o 12 procent, vyplývá z aktuální studie realitní poradenské společnosti Colliers International. Českým trhem kancelářských prostor se studie zabývá jen okrajově.

Největší propad firma zaznamenala v Moskvě, centrálním Londýně, Berlíně, Frankfurtu, Madridu a Lisabonu. „Moskva doslova vypráví příběh dvou měst. Nabízí nejvyšší počet nově postavených prostor v Evropě (50 z celkových 60 dostupných velkých kanceláří v dokončených budovách). Na druhou stranu město zaznamenalo výrazný pokles dostupnosti velkých prostor v projektech, které jsou ve výstavbě,“ uvedl Simon Ford z Colliers International.

Nahlédněte do vybraných kanceláří v Česku:

Studie v hlavních evropských městech eviduje celkem 723 kanceláří s plochou větší než pět tisíc metrů čtverečních. Na 71 z nich se nachází v Moskvě, 62 v centrální Paříži a ve čtvrti La Défense, 61 v Amsterdamu a 52 v Mnichově. Z přiložených grafů vyplývá, že v Praze jich je 15.

„Dostupnost se přitom výrazně zvýšila jen v hrstce měst. Díky vysokým objemům výstavby roste zásoba prostor v Istanbulu a Curychu, mírný růst dostupnosti je také v Mnichově,“ píše společnost ve zprávě s tím, že nové prostory jsou dostupnější ve střední a východní Evropě a v Turecku.