V Německu jsou nemovitosti téměř o třetinu předražené, uvádí Bundesbanka

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Gertrud K. via Flickr

Berlín, Německo
Berlín, Německo
Berlín, Německo
Berlín, Německo
Berlín, Německo
11
Fotogalerie

Obytné nemovitosti ve velkých německých městech jsou o 15 a 30 procent předražené. Uvedla to německá Bundesbanka ve své měsíční zprávě o hospodářském vývoji v zemi. Největší evropská ekonomika si ale jinak vede dobře a silně roste zejména průmyslová a stavební produkce, sdělila německá centrální banka.

"Podle současných odhadů ceny ve městech loni přestřelily o 15 až 30 procent," citovala německou centrální banku agentura Reuters. "Cenový nárůst byl zvláště výrazný u vlastnických bytů ve velkých městech," dodala banka.

Poznatek Bundesbanky může v Německu prohloubit obavy z dopadů krajně uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Němci jsou skeptičtí vůči politice nulových až záporných úrokových sazeb spolu s razantními nákupy dluhopisů a bojí se, že to podkope jejich úspory a povede k růstu cen.



Němci si tradičně své domy a byty spíše pronajímají, v posledních letech je ale vzhledem k nízkým úrokům a snaze mobilizovat zahálející úspory stále více kupují. Zároveň se stále více lidí stěhuje do velkých měst, jako je Berlín, Mnichov a Frankfurt nad Mohanem, což tam vede k prudkému růstu cen nemovitostí. Loni se ceny obytných realit v Německu zvýšily o osm procent a v předešlých šesti letech rostly průměrným tempem 6,75 procenta ročně, uvádí německá centrální banka.

Meziroční inflace v Německu v lednu dál vzrostla na 1,9 procenta a dostala se na maximum za tři a půl roku. Vyhoupla se tak zhruba na úroveň, na níž chce mít inflaci v eurozóně ECB. Šéf Bundesbanky Jens Weidmann nedávno řekl, že s ohledem na růst inflace by ECB měla začít postupně ustupovat od uvolněné měnové politiky.